Vízmegvonás?

Olvasónk dobta föl a témát, miszerint jó lenne, ha a Bal-Rad foglalkozna ezzel a PROBLÉMÁVAL! Bizony igaza van! Köszönjük a témát.

Képtalálat a következőre: „Fúrt kút-kép”

Nem leszünk túl vidámak, ha elolvassuk az alábbit:
“Egy fúrt kútból kinyert 1 köbméternyi víz ára 10-15 Forint, mely tulajdonképpen a szivattyú működtetésének költsége, és egyben töredéke a vezetékes víz köbméternyi árának.” – olvasható egy három évesnél valamivel idősebb írásban.
Ettől pedig az érintettek még kevésbé lettek vidámabbak. Egy cikk 2016 márciusából. http://www.origo.hu/gazdasag/20160316-kormany-hu-kell-jelenteni-az-ujonnan-furt-kutakat.html
“A feketegazdaság visszaszorítása és a fenntartható vízgazdálkodás érdekében a törvénymódosítás egyben elősegíti a jelenleg vízjogi engedély nélkül üzemeltetett sekély mélységű, talajvízből történő mezőgazdasági öntöző kutak fennmaradásának (legalizálásának) bírságmentes engedélyeztetését egy meghatározott időintervallumon (türelmi időn) belül” – indokolják a módosítást.
A bejelentési kötelezettség nem vonatkozik a házi célra, a kertekben fúrt kutakra.
Aztán kissé változott a leányzó fekvése.
A Duna-parti Nagy Cirkuszpalota döbrögista többségű előadósereglete 2016-ban módosította a vízgazdálkodásról szóló törvényt, e szerint minden korábban létesített kút után fenntartási engedélyt kell kérni 2018. december 31-ig.
A törvényi indoklás azt tartalmazza, hogy a cél a vízkészletjárulék fizetése alóli általános kivétel megszüntetése.
Új fejlemény az is, hogy aki talajvízkutat fúrt, hogy abból mezőgazdasági területet öntözzön, kommunális/háztartási célra vételez belőle vizet, köteles a kút meglétét két éven belül bejelenteni. A határudő 2018. december 31. Ha ezt elmulasztja, akkor cégként 1 millió, magánszemélyként pedig 300 ezer forint vízgazdálkodási bírságra számíthat.
Az 1995. évi LVII. tv. 29. § (7) bekezdése értelmében fennmaradási engedélyt kaphatnak a 2016. június 4. előtt engedély nélkül létesített (fúrt, ásott) kutak Magyarország területén.
Fennmaradási engedély kérhető a települési önkormányzat jegyzőjétől akkor, ha a kút háztartási igényeket elégít ki épülettel rendelkező ingatlanon található, és legfeljebb évi 500 m3 vizet szolgáltat talajvízből, vagy vízparti vízből, nem gazdasági célra. Kitétel az is, hogy a kút ne érintsen vízbázis-védelmi területet.
A kérelemhez csatolni szükséges:
a tényleges megvalósulási állapotot tartalmazó tervdokumentációt
a tulajdonjog igazolására szolgáló dokumentumot (tulajdoni lap, bérleti szerződés, vagy tulajdonosi hozzájárulás),
helyszínrajzot, műszaki leírást,
a 72/1996.(V. 22.) Korm. rendeletben előírt feltételek teljesülésére vonatkozó nyilatkozatot
Eljárási illeték összege: 3.000,-Ft

Kapcsolódó kép

A fentiektől eltérő esetben a megyei katasztrófavédelmi igazgatósághoz kell benyújtani a kérelmet, amelyhez ugyancsak csatolni kell a működő, megépített kút pontos tervdokumentációit is. A katasztrófavédelem tájékoztatást adott ki a 2016. június 4. napját megelőzően engedély nélkül létesített vízkivételt biztosító vízi létesítmények vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárásáról.
A jegyzői hatáskörbe tartozó, alakosság által háztartási célokra használt kutak legalizálásának becsült költségei:
Tervezési költség: A fennmaradási engedély iránti kérelem és a mellékletként 8 példányban benyújtandó műszaki tervdokumentáció elkészítésének költségei nagyságrendileg 20.000-75.000,-Ft (meglevő kút állapotfelmérése, paramétereinek dokumentálása). Amennyiben a kút ivóvízbázis-védelmi területen helyezkedik el, akkor a kérelmet ki kell egészíteni a vízbázisok védelméről szóló 123/1997.(VII. 18.) Korm. rendelet szerinti egyedi vizsgálattal, melynek tervezési költsége kb. 20.000-300.000,-Ft mértékű. Ezek a költségek a tulajdonost terhelik.
Most pedig figyelemfelkeltő olvasónk véleménye következik, amellyel a Bal-Rad a legmesszemenőbbekig egyetért:
“…Már évek óta törik a fejüket cionék ott “fönt”, hogy nyilvántartásba fogják venni a kutakat ,a furt kutakat az országban. Akkor elült a dolog egy időre, – bár szokásuk szerint “csepegtetve” már elültették a csírákat az emberek agyában, mert ha hirtelen tennék akkor esetleg felaggatnák őket a kandelláberekre – mert azt mondták, hogy semmi “problem” hoooo csak a statisztika miatt kerül rá sor. Én akkor azt mondtam itthon, hogy figyeljétek meg jövőre, már fenyegetni fognak . Mit ad Isten a környezetemben a helyi tv bemondta, hogy 2018-ra mindenkinek be kell vallania a kútjának a méretét , mélységét, milyen motor van rajta, mekkora teljesítményű, mekkora átmérővel rendelkezik stb…. MIndez elmulasztása cirka 300.000 forint terhe mellett elfelejthető. Én bevállalom tegyem hozzá, mert az életünk, és a megélhetésünk múlik – fog múlni – rajta.. Ma Belgiumban minden fúrt kúton vízóra van csak lazításképpen mondom!
Én a legnagyobb mocsoknak tartanám, ha ezt bevezetik mindegy hogy órával, vagy anélkül Magyarországon. Ez azt fogja redményezni – eredményezné -, hogy teljesen ellehetetlenítik még a kiskert tulajdonosokat is, mert ugye csapvízzel locsolni ma kész öngyilkosság, még akkor is ha ugye a csatonadíjat megkerülve lehetőség van plusz vízóra felszereltetésére, de hát annak is a költsége elképesztő. Legalább is nálunk. Viszont ha díjköteles lesz a fúrt kút- amit boritékolni lehet, hiszen ezért fenyegetnek – akkor nem lesz értelme termelni, kicsiben saját célra, véglegesen, hiszen a belefektetett munkád, a permet, a víz, mellette a villany olyan költségvonzatot hozna magával, ami vállalhatatlan… MIért van az, hogy a víz ára, ma az országunkban a legmagasabb a világon? Döbbenetes!”
“Arra szeretnélek kérni, hogy kihasználva a Bal-Rad látogatottságát, és olvasottságát, hívd fel légy kedves egy írásban – van bőven a neten róla cikk, és hozzászólás bár a hozzájuk tartozó kommentek nívója a felháborodás miatt már említésre sem méltó – az emberek figyelmét arra az “apokalipszisre” amit megint terveznek ezek a vazallusok a magyarsággal szemben!.. Hát ha észhez tér egyszer ez az elkényelmesedett, és elkényeztetett nép, ha már inni sem fogják engedni.”
-Ehhez csupán annyit tennénk hozzá: ismereteink szerint országunk természeti és hidrológiai adottságai messze a legjobbak Európában. (Vizeink szennyezettségére már nem lehetünk büszkék.)
Hazánkban legalább egymillió 2016 előtt létesített ásott vagy fúrott kút van MAGÁNTULAJDONBAN!

Kapcsolódó kép

BEINDUL A VÍZKASZA? Illetve fölpörgetik? Valakik?

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vízmegvonás? bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Big szerint:

  Kell a hollókosztpénz!A magyarok hülyék,lámpavas meg van bőven.

 2. János szerint:

  A vízdíjat pedig egy izraeli állampolgár fogja szedni, ahogyan a parkolási díjat is az szedte-RABOLTA, húsz évig! Disznó rendszerváltók!

  • Hun szerint:

   Csak ha hagyjuk!

   • hiteles szerint:

    Na szájhős, hát tegyél ellene.

    • Mária Szabó szerint:

     Aki így áll hozzá az meg is érdemli! Mi az, hogy tegyél ellene? Igen is tenni kell ellene, s azt csak népi összefogással lehet. Végre egyszer megmutathatnánk milyen amikor a magyar nép összefog, és hallatja a hangját. De ilyen hozzáállással nehéz lesz!

  • vitorla123 szerint:

   Ezt jelenti a tőke szabad áramlása.Kiszorítani a magyarokat a saját háztáji piacukról is.Hozzák az árút,a tejet Izraelből és Németországból repülővel.Te pedig támogatod mert nem kell dolgoznod érte.Már írtam a magyar parasztasszonyt a saját tyúk óljából kiszorította a nyugati tőke.Még támogatást is fizet ,hogy egy adott pillanatban éhhalálra tudjon itélni. Persze ez neked nagyon jó,mert nem kell dolgozni odahaza.Csak 12 órát a munkaadónál.Ingyen.Mert csak a kajádat és a sörödet keresed meg.Ennyit a rendszerváltásról.A Szovjetunióban Sztálin 1930-ban bevezette a 7 óra munkaidőt.Megkövetelte,hogy + ban mindenki termelje meg a betevőjét.Elő volt írva,hogy egy kolhozportán mennyi disznó,kacsa,tyúk stb kell hogy legyen A gyerekek meg 10 osztályos alapoktatást kaptak.Mert kellett a képzett katona a 72 mm lövegek és a T-34-es tankok kezeléséhez.Mert mi ,az ember volt fontos.A katona.A munkavállaló munkaereje.

 3. Fekete István szerint:

  Készüljetek, Szavazzatok okosan 2018-ban, ha már harcolni bénák vagytok.Én már nem számitok mert vén fasz vagyok. De átkozom az órát amikor a sima rendszer változáskor, béna és néma maradtam.

 4. r szerint:

  Takonyadó még nincsen?

 5. honfi szerint:

  A kormányzati bürokrácia parazitizmusa kezd kormánybuktató tényezővé előlépni!!!
  A vizhozzáférés alapvető emberi jog ,ezt parazita módon korlátozni, vagycsak adóztatni , ez egyenértékű a gazdasági versenyképesség likvidálásával!!
  A helyi hatalomközeli maffiózók olyan forrásra teketik rá a kezüket, amely segitségével ellehetetlenithetővé válhat bárki, aki nem akar vagy nem képes beálni a sorba és letejelni.
  Vidéken nem elég hogy a földet kijátszották a helyiek alól, most a viz jön..
  A keresztapa film is megemliti mi volt a népek likvidálásának elüldöztetésének az alapeseménye. Nem más mint a vizhozzáférés kisajátitása privatizálása..
  Az afrikai sok tizmilliós népvándorlói nyomás is, a vizhozzáférés általános ellehetetlenitésének a következménye (hogy hitler kedvenc filmjét idene idézzem).
  Úgy néz ki van még hova kivándoroltatni a maradék országot….

 6. naki szerint:

  Apropó mi van akkor ha valaki most
  úgy dönt ha volt neki ,hogy szépen betemeti ????_

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.