Ismét világítottak a mobiltelefonok Pesten

Tízezren tüntettek a CEU mellett Budapesten

„Most a CEU, de ki a következő? – Tüntetés a szabad oktatásért” címmel szervezett vasárnapra tüntetést az Oktatási Szabadságot csoport.

Tüntetést szervezett vasárnapra az Oktatási Szabadságot csoport, hogy kiálljon a Közép-európai Egyetem mellett. Bár a felsőoktatási törvény tervezett módosítása közvetlenül 28 intézményt érint, véleményük szerint az kifejezetten a Közép-európai Egyetemet fenyegeti. A gyülekező 17.00-kor volt a Budapesti Corvinus Egyetem előtt, onnan vonultak az ELTE és a CEU felé, majd a Kossuth téren fejeződött be a demonstráció.
Az ATV helyszínen tartózkodó munkatársa szerint kezdésre csordultig megtelt a Fővám tér a Corvinus előtt. A demonstrálók között sok volt a külföldi diák is, a szervezők munkáját több tucatnyi szervező segítette. A Fővám téren Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora azt mondta: a jelenlegi helyzet nem elfogadható, mert gyermekeink jövőjét teszi kockára a politikai önkény. Deák Dániel azt hangoztatta:
“Vegyük vissza az egyetemet, az egyetem a miénk, az egyetem szabaddá tesz”.
A menet nem sokkal 17.30 előtt indult el, a Fővám tér és az Erzsébet tér között korlátozták a forgalmat. Menet közben is folyamatosan csatlakoztak az emberek a vonuláshoz, becslések szerint ekkor 5-10 ezren demonstrálhattak. Tudósítónk, amikor az Erzsébet térnél járt, ellátott az Astoriáig, de nem látta a tömeg végét.
A tömeg leggyakrabban a korábbi diáktüntetésekről már jól ismert szlogent skandálta: “Szabad ország, szabad egyetem”, de gyakran elhangzott az “Education freedom”, illetve az “Academy freedom” felkiáltás is. A menetet egy narancssárga teherautó vezette hangfalakkal a platóján, amikből hangos zene szólt.
Munkatársunk arról számolt be, hogy a Nádor utcában, a CEU épületénél nagyjából 200 fő várta, hogy csatlakozni tudjon a menethez. A Közép-európai Egyetemhez 18.15 körül ért a tömeg eleje. Itt elhangzott több beszéd angol- illetve magyar nyelven.
Békés Gáspár, a Független Diákparlament képviselője a CEU előtt arról beszélt: szerinte a tervezett jogszabálymódosítás valójában elszánt támadás az egyik legkiválóbb magyar egyetem, a tudományos szabadság és a demokrácia ellen.
18.40 körül elindultak a Kossuth tér irányába, azonban kicsit módosítani kellett az útvonalat, a Nádor utca 21 előtt ugyanis elkezdett füstölni egy terepjáró. A tűzoltóknak kellett beavatkozniuk. A tömeg eleje nem sokkal 19.00 előtt érkezett meg az utolsó állomásra, a Kossuth térre. A színpad a parlament déli oldalán volt felállítva, helyszíni tudósítónk szerint ekkorra 10-12 ezres tömeg gyűlt össze az Országháznál.
Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom vezetője – aki szintén felszólalt a rendezvényen -, azt mondta az ATV munkatársának: a CEU jelenleg egy teljesen törvényesen működő intézmény, teljesen abszurd, hogy egy jövőbeni törvénnyel próbálják meg szabálytalanná tenni. Hozzátette: a kormány csak az erőből ért, reméli, hogy a mai tüntetés hatással lesz a kormányra.
A rendezvény végén bejelentették: ha a kormányt nem hatja meg a tüntetésen összegyűlt tömeg, akkor újra az utcára vonulnak.
A demonstrálóktól végül azt kérték, emeljék fel a világító mobiltelefonjukat a sötétben. Közben zúgott a “Nem hagyjuk!”
Szerdán tárgyalják
A kormány szerdán tárgyalja a felsőoktatási törvény Magyarországon működő külföldi egyetemeket érintő módosítását. A tervezet szerint a jövőben csak olyan EU-n kívüli felsőoktatási intézmények működhetnének hazánkban, amelyek rendelkeznek anyaországi kampusszal. Ennek a CEU jelenleg nem felel meg.
Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, hogy több külföldi egyetem is szabálytalanul működik, köztük “Soros György egyeteme is”. Hiába milliárdos valaki, Magyarországon nem állhat a törvények fölött, ennek az intézménynek is be kell tartania a jogszabályokat – hangoztatta, hozzátéve: “a csalás az csalás, akárki is követi el”. A külföldi diplomát is adó “Soros-egyetem” maga vallotta be, hogy külföldön nem folytat képzést, ami ellentétes a magyar szabályokkal – mondta.
(atv)
Bal-Rad komm: “…emeljék fel a világító mobiltelefonjukat a sötétben…”
-És tízezer mobiltelefon világított a sötétben, és zúgott a “nem hagyjuk!”
A Bal-Rad úgy véli, hogy MINDEN támogatható, ami a döbrögista horda hatalmának letörését célozza. Ogyanakkor úgy gondoljuk, hogy nem éppen a Soros egyeteme az, ami miatt lakolnia kell a bűnbandának.
Volna itt ezernyi-FONTOSABB DOLOG!-ami miatt utcára kéne vonulnia a népnek.
Sajnálattal kell megállapítani, hogy ISMÉT nem azért tüntet a nép, ami miatt valóban tüntetnie kéne.
Persze igaz lehet az is, hogy a tegnapi tüntetésen NEM A NÉP tüntetett, hanem a “demokraták” tüntettek Döbrögi ellen!
Ennek csupán annyiból örülhetünk, hogy vajdánknak végre nyomasztó álmai lehetnek már néhány napja.
Amúgy a jelek szerint a RENDSZERREL semmi bajuk a tüntetőknek!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Ismét világítottak a mobiltelefonok Pesten bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. stefimrich szerint:

  Soros ellen kellett volna tüntetni!A tévedés az,hogy Orbán ellen,meg hogy Orbán Soros-ellenes!Nem azHitet tettek a tünteők ezzel Orbán mellet,látszólagos Orbán-ellenes tüntetéssel!Soros álma volt a mai Magyarország,amit Orbán valósított meg,de ő már nem kell,hát szabadulni kell tőle!

 2. stefimrich szerint:

  Ez volt budapesti Majdan előszele,lehet majd fasizálni Mo.-t,ugyanúgy,mint Ukrajnát,és majdan lesz magyar fasiszta szabadság!És az a piszokság benne,hogy sok baloldalit meghülyítettek ezzel a tüntetéssel(is)!

 3. Kovács szerint:

  “A Bal-Rad úgy véli, hogy MINDEN támogatható, ami a döbrögista horda hatalmának letörését célozza.”

  MINDENT ? Valóban Admin ? Miért is ? Csak mert lopnak ? Gyurcsány nem lopott ?
  Mennyit is vallott be az évi adójáról ? Ennyivel jobb elvtárs volt talán mint Botka elvtárs, vagy mint Admin elvtárs?
  A zsidóbűnözést ( fehérgalléros bűnözést) persze üldözni kell, sőt teljesen fel kell számolni.
  De ez egy dolog, a másik dolog pedig, hogy jelenleg csak zsidóbűnözők közül választhatsz, ők uralják a politikai és a gazdasági életet is.
  A MINDEN tehát mindenképpen túlzás és ha pillanatnyilag túl is kell lépnünk azon, hogy minden politikus egyben zsidóbűnöző is ( még kádárék is azok voltak, csak ők annyira pitiánerek voltak még ebben is, hogy nem csak hogy nem volt mit ellopni, de nem is értettek a lopáshoz igazán, azt is beszámítva, hogy valóban úgy érezték, hogy névre szóló lepapírozás nélkül is övék a teljes ország), szóval más dolgokat is kell mérlegelni egy politikus-tolvaj megítélésében.
  Ha szinte semmi nem tökéletes és megfelelő ebben az országban, miért is várja valaki, hogy a kormánya tökéletes legyen ?
  Az uralkodó elit, a kormány, a politikai rendszer csak felépítmény.
  Az alap pedig nem a gazdasági rendszer, hanem az emberek tudatossági szintje, amely alapján mérlegelnek gazdasági és politikai döntéseikben.
  Amilyen az emberek tudatossága, olyan a mostani és olyan lesz az eljövendő gazdasági és politikai rendszer is.

  • vitorla123 szerint:

   Nem értünk egyet ebben.Maradjunk abban,hogy minden munkaadó lopja a munkavállalók életidejét.Ha zsidó,ha nem. Kádárék pedig nem loptak!Nem volt rá szükség,mert papír nélkül övék,meg a mienk,meg a tied volt az ország.Amit megtermeltünk azt osztottuk szét annyi jutott amaennyi. Fogyasztást illetően nagyság rendel jobban jártunk mint most. Pl.disznóhúsból háromszor annyit ettünk mint most. Nagyság rendel több lakás épült mint most.Sőt most karba tartani se tudjuk amit akkor felépítettünk.Hamarosan a lakótelepek kártyavárként omlanak össze,mert 25 év? volt a tervezéskori élettartamuk.Nem rég jártam egyben félelmetes,ha összedől,a hegesztés miatti korrózió miatt.Az ország katonain erejéről ne is beszéljünk.Ma gyakorlatilag nincs olyan.Szóval aki nem ért hozzá az ne babrálja.

   • tilla szerint:

    Vitorla

    “Nem értünk egyet ebben.Maradjunk abban,hogy minden munkaadó lopja a munkavállalók életidejét.Ha zsidó,ha nem. Kádárék pedig nem loptak!”

    Ha jól értem, akkor a szocialista rendszerben az állam, mint munkaadó lopja el az időmet, mint munkavállalóét?

    • vitorla123 szerint:

     Ez az!Nem lopja el,hanem feltételeket teremt meg a társadalmi termeléshez,az eredményt pedig valamilyen formában az állampolgárok kapják meg.Például ingyen oktatás,pédáúl ingyen lakás alacsony lakbér ellenében.Például 3,60 Ft-os kenyér ami 20-30 forintba kerül stb.És a pártalapszervezetek munkavállalói tagsággal döntenek saját gyáruk kérdéseiről.Ebbe voltak hibák,de a munkavállalók sem álltak a helyzet magaslatán. Ugyanis romba hagyták dönteni az egzisztenciájukat.Most váltás esetén meg vagyunk lőve,mert nem tudjuk működtetni a vagyonunkat.Azt a keveset sem ami még megmaradt.Amit a nyugat ócskavas áron nem lopott el tőlünk.

     • tilla szerint:

      Vitorla

      “Ez az!Nem lopja el,hanem feltételeket teremt meg a társadalmi termeléshez,az eredményt pedig valamilyen formában az állampolgárok kapják meg.Például ingyen oktatás,pédáúl ingyen lakás alacsony lakbér ellenében.”

      Ennyi erővel ha én mint vállalkozó munkaadó valakinek munkát adok, akkor én is megteremtem a feltételét annak, hogy a munkavállaló, ezáltal én is, pénzt tudjunk keresni, aminek a befizetett adójából ad az állam bizonyos szolgáltatásokat, vagyis ugyanaz történik.

      Egyébként Te mit értesz társadalmi termelés alatt? Pl. az újságírás, mondjuk egy ügyvéd, vagy az MSZMP területi régiójának a helyettes vezetői munkája az társadalmi termelés?

     • M szerint:

      A tőkés, a kapitalista rendszerben, nem a termelés feltételeit teremti meg, hanem a kizsákmányolásét.
      Ha a termelés feltételeit akarná megteremteni, akkor nem működne az imperializmus )a kapitalizmus legmagasabb foka (by Lenin)) és a gyarmat kapitalizmus és nem kellene a fenntartásáért folyamatos rabló háborúkat és világháborúkat folytatnia. Mert a rendszerek legszebbikét sem belülről nem fenyegetné társadalmi elégedetlenség , sem más javai nem kellenének a belső rendszer működtetéséhez.
      Egy találós idézet és 3 kérdés ki , mikor íra és miért aktuális ma is?
      Ezzel szemben a modern munkás nemcsak hogy nem emelkedik fel az ipar haladásával, hanem mind mélyebben süllyed saját osztályának feltételei alá. A munkás pauperré válik és a pauperizmus még gyorsabban nő, mint a népesség és a gazdagság. Ebből világosan kitűnik, hogy a burzsoázia képtelen arra, hogy továbbra is a társadalom uralkodó osztálya maradjon és szabályozó törvényként ráerőszakolja a társadalomra osztályának életfeltételeit. Képtelen az uralkodásra, mert képtelen arra, hogy rabszolgájának létét akár csak rabszolgaságának keretében is biztosítsa, mert kénytelen őt olyan helyzetbe süllyeszteni, amelyben neki kell rabszolgáját eltartania, ahelyett, hogy az tartaná el őt. A társadalom nem élhet már alatta, azaz a burzsoázia élete már nem fér össze a társadalommal.

     • V.kutya szerint:

      Üdvözöllek, M!

     • tilla szerint:

      M

      “Mert a rendszerek legszebbikét sem belülről nem fenyegetné társadalmi elégedetlenség , sem más javai nem kellenének a belső rendszer működtetéséhez.”

      Ezzel az a probléma, hogy ez csak akkor lenne így, ha mindenki, vagy nagyon nagy részben mindenki elégedett a rendszerrel.

      A másik pedig, hogy a közös tulajdon akarása gyakorlatilag a hatalom akarása, ami végül ismét csak egy szűk körre korlátozódik le. A kommunizmus / vagy szocializmus, sehol nem eredményezett általános megelégedettséget és egyenlőséget, persze a kapitalizmus sem.

  • Ez van. szerint:

   Kovács ets!
   Önnél nagyon nagy a zűrzavar. Javaslat: vagy tanulni, vagy orvoshoz menni!

 4. stefimrich szerint:

  Kovács!
  Te éppen úgy keversz ,mint egy hithű fideszes!

 5. vitorla123 szerint:

  A tüntetés a munkaadók érdekeinek védelmében született kezdeményezés.Nyilván Soros és Simicska finanszírozta..A zsidó fasiszta és a magyar fasiszta hajba kapott.Egyék meg egymást!

 6. V.kutya szerint:

  Aki a tudást támadja, az a legsötétebb fasiszta korszakot idézi meg. Innen már csak egy lépés a nyilvános könyvégetés. Orbán semmivel sem különbözik azoktól, akik ellen harcol, a ő álma az, hogy a végén csak egy könyv maradjon, a Biblia (Korán?).
  “A parasztnak elég annyit tudni, ha esik az eső, álljon az eresz alá.”

 7. zz szerint:

  Orbán legnagyobb bűne,hogy MASZOPOS getva lopcsány multimilliárdos még szabadlábon grasszál és nem dolgozik a valagán és bandájának minden tagján egy-egy latin magyar migráns !!

 8. hiteles szerint:

  ha jól olvasok, a tudást senki nem bántja. De az sem mindegy abból mennyit és melyik részét adják át a fiataloknak. A CEU esetében van néhány kétségem, pl. az oktatói állomány 80 %-a nem is magyar (a rektor mondta ki).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.