Szíria

A szíriai helyzetről tárgyalnak az Európai Unió külügyérei mai luxembourgi összeröffenésükön. Ezen a világ más országainak külügyi tárcavezetői is részt vesznek. Olyan politikai megoldást próbálnak keresni, amelynek révén stabillá válhatna a jelenleg véres polgárháború által sújtott Szíria politikai helyzete.

A hétvégi diplomácia-mentes időszakot kihasználva, a szíriai csatatereken tegnap is nagy volt a serénykedés. Az ilyen-olyan latorhordák szívesen meglettek volna nyugalmi állapotban, de hát az utóbbi időkben kevésbé az ő szájuk íze szerint alakulnak a dolgok arrafelé. Így aztán a bűnbandák többnyire meneküléssel voltak elfoglalva.
A szír kormányhadsereg meg az orosz-szír légierő pedig az üldözésükkel és a megsemmisítésükkel. Szóval nagy élet volt tegnap is Szíriában.
A Hama tartomány északi részén zajló latorirtásba a szír hadseregnek mától besegítenek a tegnap érkezett iráni önkéntesek, és a Hezbollah milicistái is. Vannak vagy kétezren. Az an-Nuszra falka helyzete eddig sem volt rózsásnak mondható, viszont immár katasztrófába fordult.
Ugyanis a fent említett erőkön kívül orosz tengerészgyalogosok egy “nagyobb csoportja” is megérkezett a térség keresztény városába, Mhardehbe.
Megfigyelők ebből arra következtetnek, hogy a hamai harcok hamarosan egy Idlib tartomány elleni offenzívába fordulnak át.

Homsz tartomány keleti vidékein a kormányerők teljesen kiszorították a kalifátusistákat a Jabal Al-Taj gázmezőről. A további csapásirány Deir ez-Zor felé mutat. Pedig ott a kalifátusistáknak úgy hiányzik egy újabb ellenük irányuló offenzíva, mint púposnak a láblevágás. Megvan a maguk baja anélkülis, hogy újabb támadó akció induljon ellenük.
Raqqa környékén már gyalogos élőbombákkal kisérleteznek a kalifátusisták. A kurd milicisták nem igazán hisznek már a blokkposztjukhoz közeledő gyalogosoknak. Ezúttal nem csalt a szimatuk.
Raqqa vidékén Tabqa környékén most az ISIS-próbálkozott a kurd állások elleni rohammal. Gyorsan fel is adták, mert rettenetesek voltak a veszteségeik. Úgyhogy tovább tart a patthelyzet, az amerikaiak bősz szurkolása dacára is. A szír hadsereg előőrsei meg már nagyon közel vannak.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Szíria bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. stefi szerint:

    Nem tudtok egy térképet belinkelni Rakka környékéről?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.