Verdiktet kaptunk?

Amerikából üzentek: választani kell Orbán és Merkel között

Túl sokáig tolerálta az EU Orbán Viktort, itt az ideje, hogy véget vessenek ennek – követeli egy amerikai professzor, aki több éven át tanított a CEU-n. Szerinte az Európai Néppártnak ki kellene hátrálnia a magyar miniszterelnök mögül.

Nem szabad megengedni, hogy továbbterjedjen Magyarország első emberének illiberális ideológiája – véli Cas Mudde amerikai professzor, a szélsőséges eszmerendszerek kutatója, aki két éven át tanított a CEU-n.
(A jeles intézményben egyébként olyan neves okítók pallérozzák a nebulókat, mint Kis János, az SZDSZ alapítója, Bokros Lajos, a Horn-kormány népnyúzó pénzügyminisztere vagy Balázs Péter, a Libás Gordonka qrmányának bilderberges külügyére. Aztán ezek a fölkészített nebulók szétrajzottak. Grúziába, a Baltikumba, Ukrajnába, de már Oroszországban is van belőlük. Ott most szervezkednek! B-R)
A brit Guardianban megjelent cikkének címe szerint az EU túl sokáig tolerálta Orbán Viktort, ezért eljött az ideje, hogy a sarkára álljon.
Mudde Hollandiában szerezte meg PhD-fokozatát 20 éve, ám miután ott akkoriban nem sok új akadémiai állást hirdettek meg, szétnézett Európában: így találta meg a Közép-Európai Egyetemet. Végül két évet dolgozott a CEU-n, amelyen számos olyan diákkal találkozott, akiket azóta is legjobbak között tart számon.
Már húsz éve is
A magyar kormány támadását az egyetem ellen úgy értékeli, hogy a CEU minden, amit Orbán gyűlöl: kritikus, globális, független és multikulturális. Mudde az egyetemen dolgozott 1998-ban, amikor Orbán Viktor először hatalomra került. Emlékei szerint az akkori kormány is vizsgált több lehetőséget, amivel a CEU-t támadhatta volna – például magyarországi akkreditációjának visszavonását -, ám ezekből végül nem lett semmi.
Akkor azonban a magyar miniszterelnök még csak próbálgatta autoritáriánus hajlamait és a nemzetközi környezet is teljesen más volt, mint ma. Az USA erősen védte a nyugati értékeket és az EU a legnagyobb tiszteletnek örvendő intézmények közé tartozott. Egyetlen kelet-közép-európai vezető sem kockáztatta volna, hogy az illiberális demokrata Vlagyimir Meciart kövesse, aki jelentősen hátráltatta Szlovákia uniós integrációját.
Merkel ellenfele
Azzal, hogy országát átformálta egy illiberális demokráciává, Orbán közvetlenül szembe megy Angela Merkellel, illetve német kancellár víziójával az egységes, integrált Európáról. A magyar kormányfő azt hiszi, hogy a liberális demokrácia ideje lejárt, és egy nacionalista, illiberális kor jött el, amely vele kezdődött Magyarországon.
Úgy érzi, hogy a brexit és Trump elnökké választása, továbbá az a védernyő, amelyet az Európai Néppárt (EPP), az EU legerősebb politikai pártcsaládja tart felette, megerősítette.
Nem sikerül “megszelídíteni”
A Guardian cikkírója szerint ezért ideje világossá tenni, hogy Orbán lépései nem magyar belpolitikai ügyek. Először is Magyarország az EU tagja, ezért tisztelnie kell annak értékeit. Másodszor Magyarország a falkavezére Európa illiberális demokráciáinak és a kontinensen mindenütt inspirálja az ilyen gondolkodást.
A CEU-val szembeni támadás általában az egyetemek elleni támadás, mégpedig az illiberális demokrácia nevében végrehajtott attak. Ha a liberális demokraták nem állnak a sarkukra most, akkor borítékolható, hogy Lengyelországban és más államokban hasonló jelenségeket fognak tapasztalni – írja Mudde.
Itt az idő!
Itt az ideje tudomásul venni, hogy az EPP kudarcot vallott azzal, hogy megpróbálta visszafogni Orbánt. Ehelyett inkább ő radikalizál másokat. Az EPP-nek választania kell Merkel és Orbán, a liberális és az illiberális demokrácia között, egy olyan világ között, amelyben az egyetemeket kritikus, független gondolkodásra sarkallják, és egy olyan között, amelyben bezárással fenyegetik a kritikus, független intézményeket – véli az amerikai professzor.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: A kapzsi és mohó EU-felelősségét Döbrögi vágyainak nem megakadályozásáért nem is lehet vitatni! Az külön megérne mondjuk egy tényfeltárást, hogy mit is jelenthetett Döbrögi parancsa az uniós potentátok megzsarolására? Valószínűleg a róka fogta csuka-csuka fogta róka esete forog fenn az EU-bűnszövetség-Döbrögi viszonyban.
A magyarok számára nem igazán a leg fájóbb a CEU-esetleges-bezárása! A magyaroknak a legfájdalmasabb a kifosztás, és a gyarmati létbe taszítottság! Legalábbis ez kellene hogy legyen a leg fájóbb! Amiből Döbrögi is vastagon kivette a részét! Éppúgy nyalogatja a minket gyarmatosító Germánia kanzlerinájának mancsát, mint Szidlo nővér pracliját!
NE MONDJA MÁR MEG NEKÜNK EGY JÖTTMENT AMERIKAI, HOGY KIK KÖZÜL KELL VÁLASZTANUNK!
Mindazonáltal érkezett egy VÁLASZTÁSRA fölszólítás! Vagy Döbrögi, vagy valaki liberális.
A következményeket szerencsére nem sorolja fel az egykori tanár úr!
Mi azt mondjuk, hogy ebbe a fajta választásba nem szabad tisztességes embernek belenerülni! Hadd rendezzék csak egymást közt a hölgyek és az urak a vitáikat! Mert ez az ő vitájuk!
A magyaroknak arra az időszakra kell(ene) fölkészülni, ami a vitákat követő összeomlás után jön!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Verdiktet kaptunk? bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Smith szerint:

  Igen, választani kell, de nem Merkel és Orbán, hanem rablókapitalizmus és népi szocializmus között.

 2. lacii szerint:

  Ki nem szarja le az Amerikai professzort.
  Foglalkozzon inkább a Pöcsével.
  Ha már valaki mond valamit , akkor Sanyit az ötödikről érdemesebb meghallgatni.
  Ahogy Jézus mondaná. Aki csúnyán beszél az nem ehet az idén ribizlit.
  Egyébként meg szép napot mindenkinek.

  • V.kutya szerint:

   Nem olvasol híreket.
   Nemrég telepítettek egy halom tankot és Apache helikoptert.
   Bármikor bárkit kilőhetnek, meg merték tenni Kadhafival is, és másokkal is, akikről nem tudunk. Egy rakéta, egy “gázrobbanás”.

 3. Pierre szerint:

  Szarunk bele hogy mit gondol a nyugat….
  Jelenleg nincs jobb alternatíva Orbán helyett… ez van.
  Lett volna egy jobbik, de valakik szétcseszték és tuti nem a fidesz áll a háttérben.
  Mszp, DK, LMP, Momentum mind egyhez tartozik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.