Akció-reakció

Megszavazták a CEU-törvényt

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére.

A változás alapján ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek.
Ezeket az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépését – a kihirdetését követő napot – követő fél éven belül meg kell kötni.
A módosítás szerint feltétel lesz az is, hogy a külföldi felsőoktatási intézmény a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősüljön. Ez minden országra, míg az államközi szerződés feltétele a tengeren túli országokra vonatkozik majd. Az itt folytatni kívánt képzésnek és oklevélnek államilag elismert felsőfokú fokozatot adó képzésnek kell minősülnie.
A feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől nem vehetnek fel elsős hallgatókat.
A módosítás indoklása szerint Európai Unión kívüli külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi működése akkor lehet optimális, ha arról a származási ország és Magyarország kormánya is tudomással bír, és mindkét kormány támogatását fejezi ki az adott intézmény és képzései új helyszínen történő működése kapcsán. A külföldi felsőoktatási intézmény a magyar jog szerinti oklevél kiállítására nem jogosult – áll az indoklásban.
A törvényalkotási bizottság előtt hétfőn Palkovics László oktatási államtitkár – Répássy Róbert fideszes alelnökkel együtt – azt hangsúlyozta, hogy a változtatás nem érinti a Közép-európai Egyetemet (KEE), az nem fog megszűnni, nem kerül ki a felsőoktatási törvény intézményeket felsoroló mellékletéből. Hozzátette: a sokak által emlegetett CEU, illetve KEE azonban kettős identitással bír, míg Magyarországon az utóbbi szerepel a törvényben, vesz fel és oktat hallgatókat, alkalmazza tanárait, addig a CEU az Egyesült Államokban van bejegyezve, miközben ott nem folytat semmilyen képzést. Szerinte az egyetem kettős identitását nem ismerik azok, akik a fennmaradásáért tüntetnek.
A törvénymódosítást a kormány javaslatára kivételes eljárásban, egy nap alatt tárgyalta meg és fogadta el a parlament.
Aligha lehet a véletlen műve hogy pontosan a mai napra lett időzítve a hír:

Az EU nem kertel: Kemény ultimátumot intéznek Orbánhoz

A The Times című konzervatív brit napilap értesülése szerint Franciaország, Németország és 21 más EU-tagállam még az idén olyan ultimátumot intéz Magyarországhoz és Lengyelországhoz, amelynek értelmében vagy elfogadják a migránsok rájuk jutó áttelepítési kvótáját, vagy távoznak az Európai Unióból.
A brit lap online kiadásán kedden megjelent cikk név nélkül idéz egy magas rangú diplomáciai forrást, aki a hat alapító tagállam egyikét képviseli. A The Times idézete szerint a diplomata azt mondta, hogy a két országnak “választania kell: vagy részesei az európai rendszernek, vagy nem”. Az EU-t nem lehet zsarolni, az egységnek ára van – tette hozzá.
Az idézett diplomata közölte: az EU bízik abban, hogy az Európai Unió bírósága jóváhagyja a kvótarendszert, és akkor Magyarországnak és Lengyelországnak is tartania kell magát a döntéshez, ellenkező esetben “pénzügyi és politikai következményekkel egyaránt számolniuk kell”.
“Nincs többé kimaradási lehetőség, nincs többé olyan, hogy egyik lábunk bent, a másik kint. Ebben nagyon kemények leszünk” – idézi a diplomatát a brit lap.
A The Times értesülése szerint a többi EU-tagállam ősszel készül erőteljesen felvetni az egység kérdését a két országnál, akkor, amikor már javában tartanak Nagy-Britanniával a kilépési tárgyalások.
(atv/MTI)
Bal-Rad komm: CEU-tehát kipipálva! Bosszú-“migráncsügybe csomagolva”-kilátásba helyezve. Távozás a’ zúnijóból, de NATO-felügyelet alatt tovább maradva. Lóvé meg nyista vajda! Csak migráncsok!
A MAGYAROK ÉRDEKÉBEN nagyon reméljük, hogy Döbröginek van egy “B”-terve is!
Mert ha nincs, akkor ugyan ő még előhúzhatja az “M”-MENEKÜLÉS”-tervet, de mi…

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Akció-reakció bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. Smith szerint:

  Kipenderítés az EU-ból? Na, az érdekes lesz. A Fidesz házi közvélemény-kutatási cége szerint is a magyarok kétharmada támogatja az EU-tagságot, továbbá több százezer honfitársunk dolgozik az unióban, mint vendégmunkás. Orbán pávatáncának Brüsszel vethet most véget.

 2. TERMIN8ATOR szerint:

  Szerintem nem ,t. Smith ! Ez csak egy intézmény LEGALIZÁLÁSA ! Mit szólna hozzá t. Smith, ha a maga magán tetületén egy olyan intézmény működne ILLEGÁLISAN amelyről tudná,hogy a maga személyes beleegyezése nélkül működik, és a tetejében még maga iránt is hangolná-uszitaná a családtagjait mit csinálna? Szerintem és eről SZILÁRDAN MEG VAGYOK GYŐZŐDVE, Orbán Viktor nagyon helyesen, és a parlament is-döntöt ! Szerintem Áder János és az alkotmány bíróság is MEGFOJA ERŐSITENI ezt a parlamenti határozatot. Szerintem ez NEM KILÉPÉS és nem is KIPENDERITÉS AZ EU-ból. Az EU örülhet annak,hogy Magyarország EU-s tag, van aki nyugat Európát az iszlám áradattól, megvédi, nemhogy kidobja. Elég bajt, fejfájást csináltak az EU-nak az Angolok kilépése.

 3. petymeg szerint:

  Van az a pénz amiért fejet hajt.

 4. zz szerint:

  Majd Putyin átvesz minket !!
  Lehet,hogy Ők nem fosztanak ki minket annyira !!!
  Minek ide ennyi egyetem ??

 5. Öcsi szerint:

  a Franciák, Belgák, Hollandok, Dánok jobb ha befogják.
  Foglalkozzanak a volt gyarmataikkal amelyeket a mai napig kifosztanak és mélyszegénységben tartanak. Ugyan így, a volt keleti tömb országait amit voltak kegyesek és ledózeroltatták a megélhetést adó iparukat mezőgazdaságukat.
  Ne termeljünk majd ők megoldják helyettünk. Hát így lett kelet-Európa a Nyugat szemét lerakótelepe. És még ezek után zsarolnak, és diktátumokat akarnak kelet -Európa torkán lenyomni. Nem hiába állnak az Osztrák- Magyar határnál még a HŐR épületek.

 6. hiteles szerint:

  A CEU oktatói gárdája 80 %-ban nem is magyar.
  A BME hallgatói szerint a CEU nem is magyar, de az államtól szedi a fenntartási pénzeket, és jobb, ha ceu nincs is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.