“…Érctorkok harsogva zúgják a szélnek…”

Nekünk ünnepnap a mai! Éljen április 4.

Április 4-e a szocializmus korszakában 1989-ig ünnepnap volt. Állami ünnep.

Hivatalos álláspont szerint 1945-ben akkor hagyta el Magyarország területét Nemesmedvesnél az utolsó német katona. A nemzetiszocialista Németország megszálló katonáinak kiűzése és a nyilaskeresztes hatalom végleges felszámolásának napja. Nagyon sok szovjet katona halt meg magyar földön.

Az Erzsébet híd maradványai az ostrom után

Ünnepnap volt ez a nap a Magyar Népköztársaságban. Mert azzá nyilvánitotta 1950-ben az ország politikai vezetése. Aztán ezen a napon az állampolgárok vagy ünnepeltek-vagy nem. De a munkaszüneti napot mindenki megtartotta. Ha másért nem, úgy, hogy nem ment ezen a napon a munkahelyének a közelébe sem.

De egyébként ünnepnap volt. Hazánk felszabadulásának ünnepe. Persze voltak fű alatti viták a dátum körül, és hát voltak viták magáról a tényről is. Sokaknak valóban felszabadulás volt. Sokaknak valóban az életet jelentette a Vörös Hadsereg bevonulása Magyarországra.
Sokaknak megszállás volt ugyanez. Ezt a tényt sem szabad tagadnunk! Mert ez tény. Hiszen Magyarország hadat viselt a Szovjetúnió ellen. Hitler utolsó európai hadviselő szövetségeseként “fogadta” Magyarország a vörös vihart-amely a nem éppen dicsőséges akkori közelmúlt maradványait söpörte el. Az a sok szovjet katonaélet nem Magyarország felszabaditásáért hunyt ki, hanem az ellenséggel vivott harcban.

Előrenyomuló szovjet csapatok Budapesten

A dátumnál maradva, – ezen a napon fejeződött be Magyarország szovjet megszállásának folyamata! Teljesen szokványos módon, – a győztes és a legyőzött soha, sehol nem kodifikált törvényei szerint.
Magyarország elveszítette a háborút, – és megszállt ország lett!
Magunknak okoztuk a katasztrófát.

Ostrom után. Kilátás a Budavári Palota tornyából

1945 április 4. mégis ünnep a javából! Egy születésnap. Magyarország újjászületésének a napja. Az újszülött később a Magyar Népköztársaság nevet kapta.
1945 április 4.-én Magyarországon egy új rend született. Egy addig itt soha nem tapasztalt igazságos rend. Ez az új rend-a szocializmus-új esélyt adott Magyarországnak. Esélyt-addig soha nem látott esélyt-adott a magyar emberek millióinak.

Magyarország és a magyar emberek milliói éltek ezzel az új eséllyel. A megszállóból barát lett, az ellenségből segitő testvér, szövetséges lett. A sebek kezdtek begyógyulni. Még akkor is, ha néha beletéptek a hegekbe azok, akik az új rendbe nem akartak belenyugodni. Az újjászületett Magyarország-a szocialista Magyar Népköztársaság-épült, szépült, gyarapodott, a magyar emberek pedig egyre biztonságosabban és egyre nagyobb jólétben élhettek! A “megszállók” jóvoltából is.

Járhattunk volna rosszabbul is? Bizony-járhattunk volna rosszabbul! De “elég jól jöttünk ki” ebből a politikai kényszerből, amit ránk mért a történelem. Soha talán ennyire világos nem volt számunkra-magyarok számára-hogy ez a megszállás áldás volt ránk nézve! Késői felismerés ez, ráadásul a totális elbukás árnyékában vacogva ismerhetjük fel az 1945 április 4.-i dátum jelentőségét.

1945 április 4.-én Magyarország esélyt kapott a sorstól. Mérhetetlen károk és emberáldozat árán ugyan-de esélyt kapott.
Egy darabig tudtunk élni ezzel az eséllyel! 1990-ig! Akkor “megköszöntük ezt a lehetőséget-és elháritottuk a továbbiakat”.
Mi döntöttünk igy! A “megszállók” tudomásul vették-és hazamentek! Ők jártak jól.
Mi pedig?

Április 4.-e már nem ünnepnap a jelző nélküli Magyarországon. Sok ember számára munkanap, mig nagyon sok magyar számára csak egy olyan nap mint a többi. Se nem munkanap, se nem ünnepnap.
Amióta nem ünnepnap Magyarországon április 4.-szét lehet nézni a romok fölött. Háborús pusztitás nyomai mindenfelé! Ismét a veszteségeinket számoljuk, ám az új hóditóktól segitségre nem számithatunk. A jelző nélküli Magyarország a végső pusztulás stádiumát éli. Éli? Vergődik!

Ma már azok is megtagadják (a vörös zászló nem kivánatosságát hangoztatva) április 4.-ét, akik a legtöbbet-a rongyos életüket-köszönhetik a Vörös Hadseregnek. Azoknak a szovjet katonáknak, akik itt pusztultak el Magyarországon. Egy iszonyatos, embertelen, sátáni erő elleni élethalál harcban.

Mi-nemzeti kommunisták-ünnepnapnak tekintjük a mai dátumot! A Magyar Népköztársaság fogantatásának napjaként tekintünk erre a napra.
Ezen a napon mi azokra az elesett szovjet katonákra emlékezünk, akik a Szent Háborúban vesztették életüket Bakutól-Berlinig.

Ezen a napon tisztelgünk azok előtt, akik hozzásegitették Magyarországot az új esélyhez.

Ezen a napon hálás szivvel gondolunk a fasizmus elleni harcban elesett hősökre, és a harcokat túlélőkre.

Слава Советским Героям Освободителям!

Dicsőség a felszabaditó Szovjet Hősöknek!

Éljen április 4.

 

Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

“…Érctorkok harsogva zúgják a szélnek…” bejegyzéshez 23 hozzászólás

 1. id Kiss László szerint:

  Az írás elején kezdtem örülni, hogy korrekt írás – de a végén kibujt az ördög a zsákból!

  Ne higgyétek el amit írok, ha nem tudjátok! Rendőre voltam a kádár rendszernek egész 1987-ig! És mszmp-tag is! Ez a cikk ostorozza azokat akik jelenben vannak – mert nem ünnepelik április 4-e – és azok se akik a rongyos életüket neki köszönheti – vajon miért?
  Oldalakon át sorolhatnám jogalapot nem nélkülöző valós érveimet – de minek? Így egy mondatban közlöm ami számomra 70. születésnaphoz közeledve már tudok – és kedves cikk író te is meg fogod tudni, ha csak nem prókátor vagy és hivatalból ezt kellett írnod!

  Tehát ha mi kihallunk – a mai fiatalság undorodni fog a kommunizmustól a szocializmustól a fasizmustól – és stb. izmustól – és ezt nem saját magának róhatja fel ha nem az izmusokban levő aljas éjjel – nappal lopó hazudó köztörvényes vezető élen levő bűnözőknek – akik megutáltatták velük azt – és persze okosabbak is a mai fiatalok – mert tényleg azok!

  nézzétek meg ezt a filmet a múltban a jelenben de a jövőben is mindig elbuknak a zsarnokok a diktátorok -azok a kevesek akik oda erőszakolják magukat csalással a minden helyen levő vezető pozícióba csak sajnálni tudom őket, mert én előre látom szomorú jövőjüket – és nem dicsérem , mert ne hogy még nagyobb vérszemet kapjanak a pusztításban amit mindig álcáznak némi jóléttel!
  és a film
  A FEKETE NYÍL

  Admin:

  Helyesen írtad: MSZMP-tag voltál! Idézhetném Kádár mondását párttagokról-kommunistákról.

  ÉN NEM VOLTAM MSZMP TAG! Én még “csak” 64.-éves vagyok, és NEM LESZEK NYUGDÍJAS, tehát nem filozofálgathatok a nyugdíj biztonsága mögött izmusokról.

  Én a megtapasztaltban hiszek!-nem az ideológiákban! Én a szocializmus, a Kádár-rendszer fogadatlan prókátora vagyok!

  Abban szocializálódtam 35 éven keresztül, és sajnos már 27 éve érzem én is a demokrácia “áldásait”! Nem filmekből meg MŰALKOTÁSOKBÓL tájékozódom.

  • Ez van. szerint:

   Kedves id. Kiss László!
   Gondolom, a Kádár rendszerben Ön is, mint a legtöbb rendőr
   párosával járőröztek. A hiba valószínűleg az lehetett, hogy
   Önöknek már nem jutott kutya /értelmiségi/
   Egyébként szép napot mindenkinek!

 2. SaLa szerint:

  Éljen április 4.
  Lesz még újból Felszabadulás!

 3. stefimrich szerint:

  Lesz,és legyen is még egyszer felszabadulás!Szabaduljunk meg a Soros,Orbán képviselte háttérhatalom rabigájától örökre!!

  • pedellus szerint:

   A névsor kiegészítendő!
   – Gyurcsány,
   – Botka,
   – Vona,
   – LMP,
   – Együtt,
   – Momentum,
   – stb.
   Viszont a névsor Kun Bélával, Rákosival, Nagy Imrével és Kádárral kezdődött!
   Mert ők is a háttérhatalom emberei voltak!
   Van még kérdés?

  • pedellus szerint:

   A háttérhatalmi névsor kiegészítendő!
   Kun Béla, Rákosi Mátyás, Kádár János, Horn Gyula, Medgyesi Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Botka László, Vona Gábor és a futottak még kategória szereplői: LMP, Együtt, Momentum és a többi. Elnézést azoktól, akiket kihagytam!
   Egy kérdés maradt: Ki nem volt a háttérhatalom embere?
   – Na, ők a fasiszták és a nácik!

 4. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Elég korrekt írás volt az Admintól.

  Amit hozzáfűznék:

  Hiába ért véget a II. Világháború pusztítása hazánkban, nekünk mégsem a béke jött el április 4.-n. Egyik megszálló haderő helyett ekkor egy másik fészkelte be magát sajnos nagyon hosszú időre Magyarországra.

  Az idevezető útról való történésekről, eseményekről, sokszor a kényszerpályáról amire kerültünk lehetne vitatkozni ilyen olyan szemszögből kivetítve azt. Viszont amíg ezt totál pragmatikusan rávetített ideológiáktól mentesen nem tudjuk megtenni, addig felesleges, mert csak veszekedés és gyűlölködés lenne a vége. Magyar a magyarnak pedig ne legyen soha farkasa. Nagyobb, nehezebb dolga van ma minden jóérzésű magyarnak, minthogy egymás torkának ugorjon a saját vallott ideológiái miatt.
  Elkell zavarnunk a rablókat, országrontókat és végre nekiállnunk egy igazságosabb és élhető ország felépítésének amiben mindenki megtalálhatja a helyét, aki ezért az országért és népért tenni akar.

  • olvasó szerint:

   Pontosítva viszonylag korrekt.

   “Magyarország elveszítette a háborút, – és megszállt ország lett!”
   A történelemben jogilag megszállt ország, nem lehet se csatlós, se szövetséges, se hadviselő fél, mert nem parlamentáris önálló döntése!
   Márpedig a korabeli Magyarország 1944 márc 19.-én németek által megszállt országgá vált, azaz nem volt független. (Az ugye csak adalék, hogy pont kiugrási kísérlet miatt)

   Ilyen elven a franciák, belgák, hollandok, norvégok, stb. is vesztes ország? Nálunk is volt partizánmozgalom, meg szovjetek oldalán harcoló magyar egységek.
   Talán, ha a náci főfészekre, Berlinre koncentrálnak, nem kellett volna Magyarországra vérrel bevonulniuk. Mert aztán ezek a “felszabadító” csapatok utána csak Bécsig jutottak és nem szóltak bele a németországi harcokba, a náci hadigépezetre nem nagy hatással voltak, csak annyiban hogy az II.ukrán front hadserege itt kínlódott és vérzett.
   Ennek a véráldozatnak igen is volt önös érdeke!!!!!!!!!!

   Bár tagadhatatlanul nagyjából viszonylag jól éreztük magunkat abban a legvidámabb barakkban, de azért az elgondolkodtató, hogy a szovjetek által ideiglenesen nem megszállt egyetlen nyugati országban sincsenek napjainkban azok a mély megélhetési és gazdasági nehézségek, mint a volt szocialista blokk országaiban!

   • vitorla123 szerint:

    Szóval ÉRTEMISÉGI! Most 1/3 diszó állománya van az országnak mint Kádár alatt. Telítve van a pult disznóhússal. Eladhatatlan a piacon a tej.A kenyér százszor annyiba kerül mint akkor. Akkor 820 ezer disznó volt az országban. Most 320 ezer. Akkor sorba álltunk a húsért még 1980-ban is.Most nincs rá PÉNZÜNK ember.Kiderült,hogy szarunka magyar kulákok függetlenségére és nemzet tudatára mi szeretnénk jól élni a hátralévő éveinkbe és a rendszeretek ezt nem tudja biztosítani.Nekünk magyar munkavállalóknak.Nem érdekel,se Vona,se Orbán!Ha nem tudnak jólétet csinálni húzzanak a picsába.Jöjjön Thürmer a munkavállalók vezére és szervezze át a gazdaságot.Éljünk olyan szinten mint 1989 előtt.

    • olvasó szerint:

     Pont ezt írtam “ember”.
     Tőlünk nyugatra nem élnek az átlagemberek abban az anyagi nyomorban, mint a volt szocialista tömb országai.
     A véletlen műve lenne?

    • TERMIN8ATOR szerint:

     Igaza van Vitorla 123 !

 5. olvasó szerint:

  Magyarországot 1944 márc. 19.-én fegyveresen megszállták a nácik.
  Ezért történelmi jogilag Magyarország se nem szövetséges, se nem hadviselő, így vesztes nem lehetett a háború végén. Ilyen formában megszállt bábállam, ami felszabadulást jelentett a náci megszállás alól, mint ez nem is tagadott.

  • petymeg szerint:

   Csakhogy Magyarország hadat üzent a SZU:-nak!

   • olvasó szerint:

    Az igaz.
    Lehetett választani. Hogy a Szunak, vagy a németeknek. Melyiket kellett volna?
    A lengyelek megtették, aztán oda is lett 6 millió lengyel polgár, pedig ott a románok nem is voltak érdekeltek, csak Tisoék.
    A németek akkor éppen szarrá kloffolták fél Európát.Az oláhok, tótok már ott harcoltak a németek oldalán. Szerintem nem kellett volna kétszer mondani nekik sem, hogy vonuljanak be Budapestre.

    Másrészt hadüzenet nélkül jöttek a muszkák 1848-49-ben.
    Így legalább volt egy revans.

    • petymeg szerint:

     1941 junius! még három év volt a megszállásig!

     • olvasó szerint:

      Igen, de mi lett volna, ha nem a szovjeteknek, hanem németeknek?
      Belegondoltál?

     • petymeg szerint:

      Kavartak is a “vezetök” az Angoloknál rendesen csak kibukott a só.

 6. Durumó szerint:

  basszátok meg a seggét a Davaj csasza! hordának!

 7. petymeg szerint:

  Csinálhatna magának kis tesót aki szórakozik az oldallal!

 8. hiteles szerint:

  az admin tud csak vele szórakozni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.