A spiccen vagyunk!

Ezért lophatnak ennyi pénzt Döbrögisztánban – grafikonon a meghökkentő eredmények

Továbbra is elkeserítő a magyar korrupciós helyzet, az EY friss visszaélési felmérése szerint a hazai válaszadók 78 százaléka szerint jelent ez problémát. Jelentősen megnőtt a fizikai fenyítéstől félők száma, olyannyira, hogy már Nigéria szintjén vagyunk.

A visszaélések területén vannak jó és rossz hírek is. A jó hír, hogy két területen is sikerült előrelépni, egyrészt egyre többen bíznak Magyarországon a gazdaság fellendülésében, másrészt pedig a válaszadók jelentős része kevésbé hajlandó etikátlan cselekedett elkövetésére – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Biró Ferenc, az EY Felelős Üzleti Működés Szolgáltatások üzletág partnere.
A rossz hír ugyanakkor, hogy nőtt azok száma, akik nem jelzik a korrupciós jelenségeket, illetve, hogy ilyen esetekben egyre többen féltik a személyes biztonságukat.
Az összképet nézve sokatmondó adat, hogy Magyarországon a válaszadók 78 százaléka mondta azt, hogy itthon elterjedt jelenség a korrupció. Ez 2012-ben még csak 58 százalék volt, amihez nem kell sok kommentárt fűzni – mondta Biró, aki azonban hozzátette, hogy 28-30 éve lopnak. Mindenkinek van lehetősége és mindenkinek van felelőssége is – vélte Biró. Az idei adattal egyébként simán verjük nemcsak a világátlagot, hanem a régióst is:

Motiváció, lehetőség és racionalizáció – ez a három ok az EY szakértője szerint, ami a visszaélésekhez vezet. Ez utóbbi esetén magamnak magyarázom be, hogy rendben van, amit csinálok: a főnökömtől is ezt láttam, megérdemlem, mert sokat dolgozom – sorolta a példákat Biró. A motiváció lehet az, hogy nem keresek eleget, vagy ki kell elégítenem a szenvedélyeimet, például a szerencsejátékot. A lehetőség pedig a legegyszerűbb: a cég nyitva hagyja a kapukat.

Sokatmondó adat az is, hogy hogyan reagálnak az emberek, ha valamilyen visszaélést, vagy korrupciót látnak:

A legelszomorítóbb, az ok, amiért nem jelentenék:

A személyes biztonság kérdése Magyarországon a legmagasabb, ettől a környező országok is jelentősen elmaradnak – mondta Biró, aki hozzátette, hogy a kérdésben nagyjából Nigériával vagyunk egy szinten. Itt legfőképp a fizikai biztonságukat féltik a munkavállalók, az EY szakértője elmondta, hogy számos olyan esettel találkozik, hogy egy dolgozó észlelt valamilyen visszaélést, mire kollégája megfenyegette, hogyha beszél róla, akkor baja esik. “Itt nem egy tipikus fehérgalléros bűnözésről beszélünk, a visszaéléseket sokszor szervezett bűnözői csoportok követik el, amelyek beépülnek olyan cégekbe, ahol komoly pénzeket lehet eltulajdonítani” – mondta Biró, aki azonban egyből megemlítette azt is, hogy az esetek többségében szerencsére nem történik semmi. Inkább arról van szó, hogy van egy általános érzet: minél nagyobb pénzekről beszélünk, annál komolyabb tétje van annak, hogyha valaki beszél. “Van az a nagyságrend, ahol a személyes biztonság a veszélybe kerül” – mondta Biró.

Az ilyen esetek visszaszorításában az EY szakértője szerint egy jól kidolgozott compliance-rendszer segíthet, ahogy egy vállalati etikai forródrót is. Előbbi esetben ugyanis a cégvezetőnek első kézből lesz információja a visszaélésekről, aki pedig jelzi, nem éri hátrányos megkülönböztetés, egyrészt az anonimitás miatt, másrészt pedig azért, mert ez a vállalat érdeke is.
A legrosszabb, amit a munkavállaló tenni tud, ha elhallgatja az ilyen eseteket. Amennyiben ugyanis jelenti, úgy annak már van nyoma, utána már nem valószínű, hogy megvalósul a fenyegetés – vélte Biró, aki szerint a fenti ábrát többféleképpen is lehet értelmezni: egyrészt az etikai forródrót esetében a régiós átlag felett vagyunk, más szempontból viszont a cégek 78 százalékánál hiányzik ez.

A kutatásból kiderült az is, hogy a megkérdezettek közel ötöde máig adna pénzt egy üzlet elnyerése, vagy megtartása érdekében. Igaz, ez pár éve még magasabb szám volt, ám így is kimagasló ez az eredmény – kommentált Biró.

A könyvelési trükk nem annyira kézzelfogható, mintha adnék valaminek egy borítékot – tette hozzá a fenti eredményekhez Biró, aki szerint a vállalatvezetőknek a dolga lenne elmondani a cég dolgozóinak, hogy mi az, ami megengedhető és mi az, ami semmiképpen sem.
És hogy miket kellene ellenőrizni a cégek annak érdekében, hogy visszaszorítsák a visszaéléseket? Íme:

Az összkép szerint mindenki látja, hogy probléma van és fejlődni kell a kérdésben, ahogy az ellenőrzési rendszereknek is sokan alávetnék magukat, de önmagában ez nem megoldás – foglalta össze a kutatás eredményeit Biró. Szerinte a cél az kellene, hogy legyen, hogy olyan bizalmi rendszereket hozok létre a cégek belül, ami az elején ellenőrzésre alapul, majd bizalomra. Amennyiben ez megvalósul, akkor csökkenthető a visszaélések elkerülésére fordítandó energia, így pedig a felszabadult kapacitásokkal versenyelőnyt lehet elérni. A bizalom ezért nagyon fontos tényező: ha valaki azt látja, hogy a kollégája a házipénztárból Erzsébet-utalványokat vesz el, vagy esetleg súlyosabb esetben a vállalat megvesztegetéseket hajt végre, akkor azt jelenteni kell.
“Az emberek nem buták, látják, hogy mi megy körülöttük, de máig nagy probléma, hogy kevesen tesznek ezek ellen lépéseket.”
(napi.hu)
Bal-Rad komm: “…hogy 28-30 éve lopnak…”

-Mára már kineveledett egy olyan irányítói garnitúra, amely ebben a ragadozó stílusban pallérozódott!
Mert félreértés ne essék: a kisebbik baj az lenne, hogy valakik pénzt fogadnak el valamilyen munka odaítéléséért!
A nagyobbik baj az, hogy itt egy országot LOPTAK EL! Szőröstül-bőrüstül, benne múltat-jelent-jövőt!
Tették ezt az elkövetők olyan sikerrel, hogy a megkérdezettek 78 százaléka véleménye a nemzetközi mezőny élére reptette ezt az országot! Ami már régen nem a magyaroké!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

A spiccen vagyunk! bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. vitorla123 szerint:

  Az igazi nehézséget nekem most a bírói korupcó jelenti.Nem tudom bizonyítani,de van egy ilyen érzésem.

 2. Kovács szerint:

  Csak a materialista rendszerek korruptak. Az embernek tartást nem az anyagi dolgok, hanem a szellem érték-vektorai ( pl. etika, esztétika, logika, játszmák…) adnak.
  A materializmus minden ilyen szellemi értékvektor hanyatlását és kifordulását idézi elő.

  „A csősz tolvaj, a bakter rabló, a bíró cinkos.
  A különb nem viszi sokra, mert irigylik.
  Ki-ki rántja lefelé a másikat – az országot együtt.
  Lenézett népek mögött kullog a magyar!”

  • vitorla123 szerint:

   Nem látom be!Pont fordítottját igazolja az életem,és a tapasztalatom!

   • Kovács szerint:

    Vitorla, ez a természetedből fakad ( mondhatnám az agyi szinapszisaidnak konstellációs hibái okozzák) és ez egyáltalán nem baj, az örökmozgó lehetetlenségét se láttad be 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.