Hol vannak már a Kádár-korszak rántotthússzagú vasárnapjai?

Ennek senki nem fog örülni húsvét előtt: drágulhat a hús

Az élősertés árának növekedése az idén is tovább tart, amiatt drágulás várható a húspiacon.

A Népszava a Magyar Húsiparosok Szövetségének tájékoztatójatására hivatkozva írja: 800-1000 forintért biztosan nem kínálnak a boltok hagyományosan pácolt, füstölt sonkát, legfeljebb gyors érlelésű terméket. A hagyományosan elkészített sonka kilója 2000 forinttól kezdődik.
A lap emlékeztet: a Magyar Élelmiszerkönyv januártól életbe lépett változata is szól a húsvéti sonkáról, pontosítva annak besorolását és 5 százalékban maximálva annak sótartalmát. Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára további, az év közepétől életbe lépő módosítások között említette, hogy a sonkákban, párizsi- és virslifélékben, sütő és parasztkolbászokban, szalámikban idén augusztustól már csak legföljebb 10 százaléknyi kézi, vagy gépi csontozással lefejtett húsnyesedék kerülhet.
Az államtitkár szerint a hústartalom növelése nem jár feltétlenül a fogyasztói árak emelésével.
A Népszava ugyanakkor azt írja, a termelők és feldolgozók is folyamatos áremelkedésről beszélnek. Ugyanis az alapanyagok drágultak és a bérköltségek is alaposan megnőttek. Tavaly éves szinten 20 százalékkal emelkedtek a élősertés árak, ami miatt emelkedett a tőkehúsok és a húskészítmények ára is.
Idén várhatóan drágul a sertés tarja, oldalas, comb és más tőkehúsok, de a húskészítményekért is várhatóan a tavalyinál néhány százalékkal többet kell majd fizetni – jegyzi meg a Népszava.
(privatbankar)
Bal-Rad komm: Rá se rántsunk! Legfeljebb nem lesz rántott karaj! (SE!)
De hát Döbrögisztán családjainak zsebében több pénzt hagyott a horda! Meg ugye a rezsicsökkentés, plusz a béremelés! Az ÁFA-csökkentés áldásos hatásairól nem is beszélve!
Amúgy is megint szárnyalás van! Meg jobb teljesítés! Már a hitelminősítők is…
Egyszóval aggodalomra semmi ok. Ha drágul, hát drágul. A “CSALÁDOK” nem is érzékelik! A döbrögisztáni “CSALÁDOK” szárnyalnak!
A magyar családok meg [email protected]! Nekik eddig is drága volt a disznóhús, hát most még drágább lesz. Eddig se ettek disznúhúst, ezután még rá se gondolnak!

Hol vannak már a Kádár-korszak rántotthússzagú vasárnapjai?

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Hol vannak már a Kádár-korszak rántotthússzagú vasárnapjai? bejegyzéshez 30 hozzászólás

 1. SaLa szerint:

  KSH szerint: https://www.ksh.hu/docs/hun/agrar/html/tabl1_5_3_3.html a hústermelés 1988-ban a sertés 634,3 2015-ben pedig 302,7 ezer tonna.
  KSH szerint: https://www.ksh.hu/docs/hun/agrar/html/tabl1_5_5_1.html a disznó hús fogyasztás 1988-ban 42,1, 2014-ben 25, 3 kg.
  Szemmel látható a fejlődés, még ha negatív is.

 2. Kovács szerint:

  ‘Hol vannak már a Kádár-korszak rántotthússzagú vasárnapjai?”

  A rántott húsról jutott eszembe. Valamikor a nagyszüleim még saját nevelésű disznóból csinálták. Aztán jött a rákosista és kádári politika : meg kell ölni mindenki kedvét, hogy saját maga, az állami gondoskodástól függetlenül lássa el magát. A lesöpört padlásokról és az elrekvirált állatokból biztosították a boltokban az olcsó, “izzadságmentes” élelmiszert. A tsz korszak elérte, hogy faluhelyen először tehenet nem tartottak, aztán disznót, aztán már aprójószágot se, a kertekben is a nyírott fű és díszbokor lett a divat.
  Ami a panelprolinak – átmenetileg – előny volt, az most mindenkinek hátrány.
  Akárhogy emlegeted Admin, hogy nincs már magyar ipar ( magyar tulajdonban termelő eszköz), ezt ez a nevezett kádári politika érte el és személy szerint ez (is) Kádár bűne.

  Admin:

  Ember! Te hol éltél? Mennyi idős vagy? Tőlem 1989 nyarán vitték el az utolsó transzport hízott disznót. Negyvenet! Este hozták érte a pénzt!

  1990-ig EGYMÁS MELLETT MŰKÖDÖTT A TSZ MEG A HÁZTÁJI GAZDASÁGI RENDSZER!

  A padláslesöprés az a Rákosi-korszakban volt! Hol hallottál te ilyen baromságokat?

  A rendszerváltás után MEGHIRDETTÉK A HÁZTÁJI TEJELŐ TEHÉN-ÁLLOMÁNY KIVÁGÁSÁNAK TÁMOGATOTT PROGRAMJÁT!

  Legalább a sötétségedet ne reklámozd!

  • Kovács szerint:

   Admin, hihetetlen, mennyire rövidlátó vagy. Mi akadályozta meg, hogy 1990-ben és azután is hizlald a disznóidat ? Nem, nem a rendszerváltás ! A rendszerváltás csakis azért volt, mert Kádár elkúrta és a rendszere tarthatatlanná vált. A többség szerint tarthatatlanná, mégha voltak olyanok is, akik abból a rendszerből elég sokat profitáltak.
   A háztáji gazdaságok léte maga is a tsz rendszer totális működésképtelenségét mutatta, és sem ez, sem a GMK-k nem tudták megmenteni a gazdaságilag életképtelen szocializmust. Mindezek értelemszerűen nem jelentik, hogy a rendszerváltás közvetlenül sikeresnek értékelhető minden vonatkozásban.
   Ám a vállalkozásoknak utat nyitott, és ha tényleg lenne benned vállalkozó kedv, akkor nem ezressel bélelt borítékokért kunyerálnál.
   Azok az idők már nem jönnek vissza, amikor simán el lehet venni más munkájának eredményét, vagyonát ( államosítás) , akármilyen formában ( akár igazságtalan módon, kizsákmányolással, lopással ) szerezte is.
   Az erre vonatkozó egyetlen jogszerű és igazságos formulát pedig ( a szentkorona értékrendet, az ősi jogelvet : törvénytelenség törvényt, jogtalanság jogot nem igazol) elutasítjátok. Így marad nektek a síránkozás, az áldozati szerep, a materialista értékrend salakja.

   Admin:

   Én a rendszervátáskor SOK-SOK MILLIÓT FEKTETTEM VÁLLALKOZÁSBA! Aztán megnyíltak a piacok! AMIT ÉN AKKOR GYÁRTOTTAM, MÉG MA IS MŰKÖDIK! A piacnyitás eredményekénnt rámzúdított nyugati silányságok helyett évente vesznek a fogyasztók újat!

   Aztán ISMÉT vállalkoztam! ÉS MERT BÜNTETLENÜL ELLOPHATTÁK az általam importált holmit!-hát így jártam.

   A szentkoronás hülyeségtől meg rohamot lehet kapni! AZ EGY SZEMÉLYES KIVÁLTSÁGOKON ALAPULÓ úr-szolga viszonyt teremtett és reklámoz!

   Ember! Bökj már rá a Magyar Népköztársaság Alkotmányára! Persze ha neked a Borbély-féle marhaságok tetszenek…!

   • olvasó szerint:

    “..hihetetlen, mennyire rövidlátó vagy. Mi akadályozta meg, hogy 1990-ben és azután is hizlald a disznóidat ?..”

    Pl. az import nyugatról, amit már támogatott az állam, majd unjó itt meg nem. oda a versenyképesség, mert a megmaradt húsüzem is olcsó importból dolgozott. De a többséget széthordták, hogy ne is legyen hol feldolgozni.
    Aztán, ha volt még olyan eszement aki hizlalt, annak kedvét szegték azzal, hogy elfelejtették kifizetni az elvitt disznókat.
    Aztán jönnek még a tartási szigorítások is, miszerint lakott településen ne akarjál disznózni.

    A TSZ-Állami Gazdaság nagyüzemi gazdálkodása Európa iskolapéldája volt, idejöttek tanulni; ezért is kellett mielőbb szétrúgni.

    Próbálj már meg vállalkozni és utána szálalj. Vagy a törpe haverja vagy?

    “Azok az idők már nem jönnek vissza, amikor simán el lehet venni más munkájának eredményét, vagyonát…”
    Kérdezd már meg a devizahiteleseket, a ki nem fizetett építőiparosokat, a bajnai féle libásokat, a brókerbotrányban lenyúltakat, vagy azokat a vállalkozókat, akik “visszautasíthatatlan ” ajánlatot kaptak, vagy csak az oligarcha Simicskát.

    Eszednél vagy , vagy már teljesen megháborodtál? Zsideszes troll!

   • Durumó szerint:

    a kádár korszakot a szovjetek tartották lélegeztető gépen, amint kikotródtak, össze is omlott az egész kártyavár
    akkor IMF kölcsönből zabált a proli rántott húst! (miért nem a szovjetektől vettek fel kölcsönt? ) na azt nyögi mai napig a magyar, ezért nem jut csak pacalra, meg fröccsre, hogy csináljon ricsajt, hogy József Attilát idézzem

    Admin:

    Hát idefigyelj te fasziszta romániai majom! “Akkor” 20 milliárd dollár volt az adósságunk, és volt országunk!
    MOST hatszoros az államadósság, eltűnt az ország vagyona, eltűnt 3000 milliárd magánnyugdíj, meg harminc tonna arany!
    Hogy is van ez akkor?

   • V.kutya szerint:

    Megy a náci népbutítás ezerrel!
    Totális a sikered Admin (bár én másképpen látom a sikert), de a lényege az, hogy a nácik KÉNYTELENEK itt védeni a védhetetlent!
    Óriási, nagyot alkottál, mert már rohadtul nincs egyetlen érvük sem, csak a “kincstári” szóvirágok.
    A sertésállományunk az egyharmada a korábbinak (kivéve a kétlábú sertéseket), ez tény.
    Aztán itt ez az orbitális hazugság, hogy az oroszok tartottak minket (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) lélegeztető gépen!
    Figyelj, náci barátom: hallottál már arról, hogy “guruló dollárok”?
    Mi mostuk az oroszoknak a pénzt, mert ők embargó alatt voltak, és rajtunk keresztül kereskedtek (na speciel itt Kádár óriásit hibázott, én megvágtam volna az oroszokat rendesen). Konkrétan én magam is részese voltam efféle cselekménynek: a szovjet tekercs lemezt behozták Borsodnádasdra, a feliratot le kellett flexelni, hogy ne legyen cirill betűk rajta, aztán átfesteni sablonnal, bevételezés, üzemi adminisztráció, új fuvarlevél, és már mehet is Triesztbe a “magyar” lemez! Ez egy tipikus guruló dolláros üzletecske, a Titó vezette Jugoszlávia kemény dollárral fizetett nekünk – úgy bizony ,nekünk!
    Ennyi volt az igaz a szovjet lélegeztető gépről, vasércet lehetett venni a világpiacon, és koxot is szerintem, főleg, ha csuklósbuszt kínáltunk érte, bárhol adtak volna szerintem.
    Szóval, az szóljon bele, akinek volt némi betekintése a dolgokba! Nekem speciel volt.

    Admin:

    Én már azt sikernek tartom, hogy itt tanulhatnak. Mert itt olyasmiket olvashatnak, amiket a szemináriumaikon nem! TÉNYEKET!

   • akárki szerint:

    kovács a név jó a jellemed szar ha Magyar lennél. de nem vagy az. most vesznek el mindent a Magyar Néptől mindent a paraziták. te is 1 parazita vagy.

   • Élőfa szerint:

    A Kádár rendszer természetéről: Már akkor félhalott volt, és hibrid/mutáns amikor megszületett, ugyanis egy győztes ellenforradalom után, amit a szovjetek kívülről megdöntöttek, az ellenforradalmi követelések és igények beépítésével hozták létre a kommunisták saját fennmaradásuk érdekében(Kádárizmus= nemzeti kommunizmus, benső ellentmondás, meghasonlás). És mivel az ellenforradalmi igények és irányvonalak részbeni beépítésével hozták létre, szükségképpen szemben állt a valódi szélsőbaloldali sztálinista-rákosista kommunistákkal és kommunizmussal, amit azok nagyon jól tudtak is, elég megnézni Rákosi vagy Marosán véleményeit és helyzetét a Kádár korszakban és a Kádár rendszerről. Ez tehát egész léte alatt folyamatosan egy hibrid rendszer volt, amit a háztáji bevezetése is jól mutat, de soha nem formálták át teljesen jobboldalivá, és ezért bukott meg.

    “A háztáji gazdaságok léte maga is a tsz rendszer totális működésképtelenségét mutatta, és sem ez, sem a GMK-k nem tudták megmenteni a gazdaságilag életképtelen szocializmust. Mindezek értelemszerűen nem jelentik, hogy a rendszerváltás közvetlenül sikeresnek értékelhető minden vonatkozásban.”

    Nem gazdaságilag, hanem társadalmilag. Másrészt nem volt totálisan működésképtelen, hanem jobboldali reformra szorult volna, de arra senki nem jelentkezett, másrészt észre sem vették, vagy nem vették komolyan(Lakiteleki Nyilatkozat), nem látták át a helyzetet, a kor, és a néplélek, az elemi nemzeti adottságok követelményeivel(Hungarizmus, parasztállam) nem voltak tisztában.

    A rendszerváltás akkor nevezhető sikeresnek, ha nem a nép, hanem az oligarchák és a kalmárok, tőkések, érdekei szerint nézzük.

   • V.kutya szerint:

    Mindenféle mendemonda ellenére a kádári mezőgazdaság nyereséges volt, és az egész világ a csodájára járt. A mezőgazdasági termékekben benne volt az utolsó traktor 5 éves amortizációja, a gépszerelő munkabére, a szerszámraktáros munkabére, a traktoros túlórája, a fejőgép és más cuccok amortizációja, a takarmányok beszerzése és-vagy termelése, az állatorvos, a postás, a rendőr, és a villanyszerelő stb. stb..Jutott belőle mindenkinek. Jutott a főkönyvelőnek 3 szintes házra, a parasztnak kockaházra, zsigulira, 5 kocára, 300 fős lagzira egymillás menyasszonyi tánccal (úgy bizony, 79-ben).
    Szemben a mai, halottaiból feltámasztott kulákrendszerrel, ahol 1, azaz egy ember, és annak családja él meg, a sok millió nincstelen ingyen munkájából (jelszó: úgy kell nekik, munkanélküliek, mert lusták és alkoholisták). Ma a kulák azért nem alszik éjjel, mert előre remeg, hogy pld. holnap a szántáskor ha elromlik az 50 millás traktorja, miből vesz bele alkatrészt, és oda az idei haszon.
    A mai kulák rendszer pont olyan, mint amit Kádárék eltemettek, örök hála és dicsőség neki érte!

  • akárki szerint:

   kovács,te hol éltél. csak nem a dohány utcában . én panel proli vagyok ,de azt tudom ,hogy vidéken nagy volt a mezőgazdasági termelés. láttam és 1 kicsit részese voltam. a mostani rendszerben nincs termelés mert szándékosan és módszeresen tönkre tették. kovács a közel keleti, felvett Magyar névvel. 1 ócska kis provokátor.

  • Élőfa szerint:

   Félig, vagyis részben egyetértek. A TSZ korszak(első, rákosista fele) valóban felelős a szarvasmarha/tehén, és lóállomány kikopásááért a magyar faluból, de a disznóért és baromfiért már a második felszabad-dúlás, vagyis a rendszerváltás utáni rendszer a felelős.

   • petymeg szerint:

    Nem igazán tudok Veled egyet érteni.1968 óta jártam az országot majd minden kis településen volt szarvasmarha,disznó/sertés/ nem kevés!A falu csordában,kondában legeltette.Reggel ki,este be lett hajtva és jobban hiszek a saját szememnek mint a hülye propagandának az csak mosakodás,porhintés!

 3. Paul Aradi szerint:

  Olyan ez mint a mesében, a buta varjú szájából kiénekelte a ravaszdi a sajtot. Orwel az Állatfarm művében hiszékenynek, bárgyúnak, ostobának festi le a dolgozókat megjelenítő állatokat. Valahogy, ha a gengszterváltásra emlékezünk, nincs igaza?

 4. hiteles szerint:

  Orwelnek és Kovácsnak igaza van.
  Az államiság totálisá tétele megölte az emberek öngondoskodási kedvét. És mivel Kádár alatt államkapitalizmus volt, a termelő eszközök nem az e,mberek tulajdonában kezelésében voltak, hanem egy terrora épülő állam kezében, igy a minősítés megkérdőjelezhetetlen.

  Admin:

  Oszt’ jónapot!

  Látszik hogy FOGALMATOK SINCS a Kádár-rendszer termelési viszonyairól! Mond az nektek valamit hogy KIOSZ? Meg TRÖSZT?

  • Ez van. szerint:

   Hiteles, hiteles!

   Szerintem Ön nem hiteles, hanem lökött. Ha nem élt Kádár renszer idején,
   kérdezzen meg olyan személyt, aki erről az időszakról tapasztalattal rendel-
   kezik. Valószínűleg azután nem fog ilyen ordenáré marhaságokat írni.
   Vagy mégis??

  • Élőfa szerint:

   Már megint részigazságokkal állunk szemben. A Kádár rendszer hibrid természetéről még szólunk, de hogy totális állam biztosan nem volt, az biztos. Az a Rákosi rendszer volt. Viszont a termelő eszközök tulajdoni és használati rendszere valóban ilyen volt, ezt maga Rácz Sándor hitelesíti.

 5. zls-179 szerint:

  A kovács és hiteles félékkel nem érdemes vitázni,az Ő véleményük akkor fog változni ha elhalnak, addig kitartanak a maguk számára is bután hangzó véleményük mellett!

  • Durumó szerint:

   nem is lehet tényekkel vitatkozni, erre csak a hülye komcsik képesek, mííg ki nem halnak

   • olvasó szerint:

    Meg az olyan hülyék, akik a jelent sem képesek megérteni , mielőtt a múltról egyáltalán kérdezni merészelnének.

    De sebaj. Egyszer csak újraindítják Lipótmezőt,hogy az ilyenek is otthonosan érezhessék magukat.

   • V.kutya szerint:

    Jajjjjjj, ez még tőled is fájdalmas volt (nem mintha én komcsi lennék).

   • petymeg szerint:

    durung!
    Egyáltalán tudod mit jelent az a fogalom?

   • Öcsi szerint:

    Aki a múltat nem tiszteli , a jelent nem érdemli !

 6. stefimrich szerint:

  Kovács és hiteles nem véletlenül mondják ezt a szájukba adott szar szöveget!Ez előre elkészített,Soros-féle ideológia mentén leképezett szocializmust gyalázó szöveg!Nem volt igaz egy szó sem belőle,és brossúra-íze szinte minden fideszes,de atlantista szövegben is megtalálható,amelyekben összemossák a szocializmust a hitleráj eszmeiségével,aztán a Rákosi kort a Kádárkorral,a szocializmust az embertelen kapitalizmussal!Az nem baj,hogy nem igaz belőle semmi,cáfolhatatlanok,államilag,és atlantizmus-euizmus szerint is támogatott szövegek!
  A mai csődtömeg kapitalizmus-orbánizmus legnagyobb félelme a baloldali eszméktől, az újraéledő szocialista-kommunista eszméktől van,azt maguk is tudva,hogy a bedöntött szocializmus után szabályosan,és gátlástalanul rabolták ki a népeket,és ennek nyomán keletkezett balratolódás radikalizálódás alapjaiban fenyegeti létüket,gazdagodásukat!
  Ezekre a nyaloncokra nem szabad hallgatni,és mellőzni kell őket!

  • Kovács szerint:

   Stefimrich ! Éhes disznó makkal álmodik. Ha nem vetted volna észre, a baloldali eszmék éppen kihalófélben vannak, vessél csak egy-két pillantást a közelmúlt választási eredményeire. A bevallottan baloldali munkáspárti jelöltek elsöprő 1 – 1 szavazatos eredményeire. Hiába no, még a családon belüliek sem szavaznak már a munkáspárti jelöltekre . De elismerem, ha szerinted ez az ” újraéledő szocialista-kommunista eszméktől van” 🙂

  • Élőfa szerint:

   Nincsen balratolódás, amennyiben a Kádár rendszert baloldalinak tartjuk. Viszont jobboldali igazságok mögé bújtatni a kapitalizmus propagálást, azt nem fogjuk hagyni.

 7. Havasi Gáspár szerint:

  Orwell és Kovács jó hasonlat, hiszen ez Orwell szintjét a megfelelő helyre teszi. Az orwelli világ ma sokkal jobban illeszthető a létező kapitalizmusra szerte a világon, mint a személyi kultuszok korszakára, és ehhez az országból ki sem kell lépni.
  A szocializmus nem épült totalitásra, és nem tagadták, hanem tanították az államkapitalista jellegét.
  Ma inkább terror van, és sorban kreálják a koncepciós pereket a nemzeti ellenállások szétverésére.
  Az pedig ennek a rendszerváltó diktatúrának tipikus jellemzője, hogy korszakokat összemosson.
  No de akkor mi volt a Horthy rendszer?
  A Szoc. -ban volt egy maszek ( magán szektor)világ, háztáji gazdálkodás (pl: fóliázás, állattartás – sokan ebből húzták fel a házaikat), szövetkezetek, a Tsz-ek mellett kisegítő ipari ágazatok (melléküzemágak).
  Az öngondoskodás tömegesen még az őskorban sem létezett (közös vadásza, gyűjtögetés), és hamis téveszme. Képzeljük el, van 93 ezer km2 -ünk. 2011-es statisztika szerint Magyarországon kb. 4 millió háztartás volt. Vegyük a felét, hogy nagyobb családban gondolkodjunk. Ennyi család között kellene felosztani a használható területeket az öngondoskodáshoz.. Ennyit a mindenki gondoskodjon önmagáról. Ez egy hazug kizsákmányoló ideológia, és minősíti a hirdetőit. Ekkora baromságot még a kurucon is ritkán lehet olvasni.
  Az öngondoskodók USA- -jában kb. 40 millió ember él mély-szegénységben.
  A lakosság többsége bérrabszolga, gyakran jóval 10 dolláros órabér alatt.
  Az emberek a nagy gondoskodó kapitalizmusban elvesztik munkájukat, orvosi ellátásukat, nyugdíjukat és fedelet a fejük fölül. Na ez a terror.
  A mai magyar hatalom, már csak egy temetkezési vállalat.
  Ön egy hiteltelen hiteles, Orwell paranoiájával és Kovács ideológiájával együtt.

  • Élőfa szerint:

   Öngondoskodás is csak közösségi vagy szövetségi-szövetkezeti alapon lehetséges, lásd: amishok.

  • Öcsi szerint:

   A szocializmusban nem büntették ha dolgoztál !
   Nem jártak adóellenőrök, kommandósokkal és helikopterekkel megfélemlítve a termelő gazdát a földeken . Aki dolgozni akart az boldogult.
   Durung és Kovács hol élt ? Talán Alaszkában?
   Annyi lábas jószág ami volt a szocializmusban, a tizedét nem látom a jelenben.
   Budapest- Debrecen vasuti töltés mentén akkor még tele volt tehénnel.
   A Libafehér Hortobágy és a hatalmas gulyák. Mindenütt hodályok.
   Szebbnél szebb és hatalmas gyümölcs ültetvények az országban.
   És ma mit látok Durung és Kovács Uhr ?!
   Európa szemetét etetik az országgal. Spanyolból olaszból imporált földet nem látott műanyag zőldségek. Szlovák tejnek nevezett valami.
   Dán nyesedék husok importja. Lengyel krumpli, káposzta. Román emberi ürülékkel öntözött földieper .

 8. zls-179 szerint:

  T. Havasi Gáspár! Ön leírta a lényeget,és ami számít!Durumó bátyám maga meg tanuljon meg szöveget értelmezni, és érthetően írni, már ha ez nem ütközik nehézségekbe önnél alkalomadtán!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.