RENDSZERfinomítás

Álnevekkel szavaztunk a kormány internetes konzultációs oldalán

Kapcsolódó kép

Interneten is lehet konzultálni Brüsszel és a migránsbiznisz megállításáról, de a kormányzati oldal könnyen kijátszható: érvényes e-mail-címek segítségével bárki annyi levelet küldhet el, amennyit nem szégyell – és nem kizárt, hogy ezzel a lehetőséggel a honlap tervezői is számoltak.

Már a neten is lehet válaszolni a kormány nemzeti konzultációs kérdéseire, hogy megüzenjük Brüsszelnek, mit gondolunk basáskodásáról és a migrációs helyzetről.
A hírt a Kormányzati Tájékoztatási Központ tudatta az MTI-vel, a konzultációs kérdőív a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon tölthető ki. A tájékoztatási központ előzékenyen arra is figyelmezteti az olvasókat, hogy mit gondol a kormány a feltett kérdésekről: „meg kell védeni a határokat, és véget kell vetni a migránsbiznisznek. Emellett hazai kézben kell tartani a rezsi és az adók meghatározását, és nagyobb átláthatóságot kell biztosítani a külföldről pénzelt aktivistacsoportok esetében. A hatékony nemzeti érdekérvényesítéshez a magyar emberek támogatására is szükség van.”
Teszteltük az online konzultációs oldalt, ahol pillanatok alatt el lehet küldeni a válaszokat – a probléma, hogy ezt akár többször is megteheti ugyanaz a személy.
Az oldal készítői csak arra figyeltek, hogy a felhasználó többször ne küldhessen levelet azonos e-mail-címről, és hogy a válaszadó ne legyen robot – utóbbit egy képfelismerő captcha védi ki. Mi tíz percen percen belül két válasszal gazdagítottuk a nemzeti konzultációs adatbázist.
A szerkesztőségi címről üzenő 88 éves Béláné Béla, és a vadonatúj gmailes címmel megteremtett, 99 éves Süteményes Kenguru levelét is gond nélkül elfogadta a honlap.

A korbeállításnál ugyanakkor kiderült, hogy az oldal fejlesztői szerint nincs 100 évesnél idősebb választópolgár Magyarországon – az életkor rubrika ugyanis csak két számjegyet fogad el.
A kormány láthatóan biztosra megy a 12 milliárdos büdzséből nyomtatott, postára adott levelek esetében is: a 444.hu vette észre, hogy tömegével postázhattak ki duplikált konzultációs csomagokat, vagyis egy személy akár 2-3 kormányzati borítékot is kapott. Mivel a válaszadók a pakkhoz csomagolt névtelen borítékban, teljesen anonim módon küldik vissza a konzultációt, gyakorlatilag semmi akadálya annak, hogy valaki mind a három kitöltött kérdőívet leadhassa. A portál megkérdezte a duplikátumokról a Magyar Postát is, ahol előbb megtagadták a válaszadást, majd a tömeges előállításnál előforduló nyomdai hibákra hivatkoztak.
Szintén a portál szúrta ki, hogy a nemzeti konzultációs honlap egy orosz kóddal, a Yandex fejlesztésével működik: a kód segítségével mérni lehet az oldalra lépők kattintásait. A Yandex-kód bevetése ugyanakkor azért is problémás lehet – főleg egy NATO-tagállam számára – mert a cég 2011-ben, tőzsdére kerülése előtt ismerte el, hogy adatokat szolgáltatott felhasználóiról az orosz titkosszolgálatoknak.
Nem hiba, hanem terv?
Persze lehetséges, hogy a sok, nyitva felejtettnek tűnő kiskapu valójában a rendszer szerves része. Az viszont még így is feltűnő lenne, hogy a nyolcmillió választópolgár helyett véletlenül tizenkétmillió üzeni meg a kormánynak: nem kér a brüsszelita zsarnokságból.
Levélben érdeklődtünk a netes levelezést is bonyolító Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációs osztályán: tisztában vannak-e az internetes konzultáció manipulálhatóságával, hogyan szűrik ki az egy személytől származó, de többszörös leveleket?
Kíváncsiak voltunk arra is, hogy van-e bármilyen szűrő, amivel a valódi válaszadókat meg tudják különböztetni a fiktív, az alkalomhoz létrehozott karakterektől. Ha kapunk visszajelzést a kabinetirodától, frissítjük cikkünket.
(mno)
Bal-Rad komm: “…feltűnő lenne, hogy a nyolcmillió választópolgár helyett véletlenül tizenkétmillió üzeni meg a kormánynak…”
-Amennyiben a yandex tolja az adatokat a KGB-nek, a’ zoroszok a hasukat fogják a röhögéstól.
Egyébként sem a részvétel most a fontos! Csak a RENDSZER technikai beállítása zajlik.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

RENDSZERfinomítás bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Smith szerint:

    A magyar kormány orosz szerverről üzemeltet egy részigazságokra, álhírekre épülő propagandaoldalt is, konkrétan a Hídfőt. Miért kell ezek után a Yandex-en csodálkozni?

    • Botond szerint:

      Ez a nap vicce, pedig még csak 09:00 van … 🙂 … A magyar qrmány folyamatosan titkosszolgáival figyelteti a Hídfő oldalát, mint az orosz hírszerzés propgandájának terjesztőjét … Az esti mesét nem érdemes reggel leadni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.