Kevés már a profit

Váratlan lépés – nagy elbocsátást ígér az egyik autópari cég Magyarországon

Mintegy 800 dolgozóját elbocsátja a Lear Corporation Hungary Kft. – állítja a Lear Szakszervezet. Az amerikai tulajdonú cég vezetése a napokban jelentette be a munkavállalók felé, hogy befejezi autóüléshuzat-gyártó tevékenységét hazánkban.

Az érdekképviselet közleménye szerint december 31-ig a jelenleg foglalkoztatottak létszámát fokozatosan leépítik: a termelés egy részét felfüggesztik, egy másik részét pedig alacsonyabb bérköltségű országokban található telephelyeire helyezik át.
A munkavállalókat sokként érte a hír, hiszen semmi nem utalt erre a drasztikus lépésre. A móri telephely több mint 24 éve működik hazánkban, prémium kategóriás személygépjárművek autóülés huzatát készítette. A munkatársak túlnyomó többsége szakképzett varrónő, akik számára az elhelyezkedés szakmaterületükön nem lesz könnyen megoldható.
A létszám-leépítések ütemezéséről és a munkatársak szociális helyzetét javítandó intézkedésekről a cég vezetése a szakszervezettel és üzemi tanáccsal megkezdte az egyeztetéseket.
Kivették az eredményt, mire készülnek?
A Lear Corporation Hungary Kft. négy üzemet működtet hazánkban. Gödöllőn, illetve Gyöngyösön személyautókba építhető elektromos kábelkorbácsokat gyártanak, Móron konfekcionált autóülés-huzatokat, míg Győrött komplett autóüléseket állítanak elő. A társaság idén februárban 3420 főt foglalkoztatott a Céginfo.hu adatai szerint.
A társaság legutóbbi, 2015-ös beszámolója szerint 232 milliárd forintnyi árbevételt (748 millió eurót) és 11,3 milliárd forint eredményt ért el, az eredményből és az eredménytartalék igénybevételével összesen 15 milliárd forint osztalékot fizettek ki az üzleti év végén a tulajdonosnak, amely a Luxemburgban bejegyzett Lear East European Operations S.a.r.l. A cég a megelőző három évben nem fizetett osztalékot.
A minisztérium segítséget ígér
A Nemzetgazdasági Minisztérium, közleménye szerint fokozott figyelemmel kísérik a Lear Corporation munkavállalóinak sorsát.
Az OFA Nonprofit Kft. mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében. Az OFA kész azonnali beavatkozásra a móri cég esetében is, még a tényleges elbocsátások kezdete előtt. Az érintett 800 munkavállalónak szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerő-piaci programokba való bevonással segíthet.
Szerintük a legfontosabb, hogy a dolgozóknál a munkából-munkába elv érvényesüljön, ennek érdekében állásbörzék szervezése, folyamatos ügyfélszolgálat biztosítása, csoportos tájékoztatók tartása, illetve a környező munkáltatók felderítése is megvalósulhat a kormányhivatallal együttműködésben.
(napi.hu)
Bal-Rad komm: “…alacsonyabb bérköltségű országokban található telephelyeire helyezik át…”
-Ez az Európai Unió lényege! Mert lettek gyarmatai!
“…A Nemzetgazdasági Minisztérium, közleménye szerint fokozott figyelemmel kísérik a Lear Corporation munkavállalóinak sorsát…”
-Valamelyik összeszereldébe majd elirányítják őket. 50-100 kilométerrel arrébb. Ahol lehet még kevesebb bért fognak majd kapni! De munka az lesz!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Kevés már a profit bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. olvasó szerint:

  Kezdődik.
  Habár fokozottan figyelnek, csak a kondenzcsíkot látják.

 2. dunai janos szerint:

  le kell foglalni a gyarat es orbant meneszteni ha nem fektet evi 3 milliard eurot komplett uj elektromos autogyarba stb-be.mindent le kell foglalni amugy.mindent allamositani behivni az oroszokat

 3. Öcsi szerint:

  Kiviszik a milliárdos osztalékokat , majd a korrumpált rezsimnek visszaoasztanak x százalékot . Nyugodtan fektessenek be Magyarországon itt olcsó a munkaerő !!!!!! OV

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.