Szíria

Az orosz külügy közleménye szerint tegnap az ankarai maffia külügyére Mevlut Çavuşoğlu telefonon felhívta Szergej Lavrovot. Szíriáról beszélgettek egy jó óra hosszat. (Megjegyezzük: Çavuşoğlu alig egy órával a hír napvilágra kerülését követően csörgött rá az orosz diplomácia vezetőjére, miszerint több orosz légitársaság is fontolgatja charterjáratainak felfüggesztését Kardigan birodalmába.)

Szóval a telefonbeszélgetés: ennek során megállapították, hogy az asztanai és a genfi Szíria-konferenciákra szükség van. Meg hogy sok még a tennivaló a Szíriában dúló ellenségeskedés megszüntetése érdekében.
Jevgenyij Primakov orosz akadémikus-külügyi elemző szerint nem sok értelme van most Rex Tillerson moszkai látogatásának. Szerinte jobb lett volna elhalasztani. Márpedig Primakov egy meglehetősen “tűzközeli” személyiség. Arról nem is beszélve, hogy Primakov is megemlíti a Kremlnek Tillerson által átnyújtandó amerikai ultimátum-félét.
Szíriában mindeközben nem különösebben foglalkoznak a diplomaták iszapbirkózásával a harctéri küzdelmekben részt vevők. Mondjuk ők nem is a szóvirágok bajnokai. Akkor politikusok lennének.
Deir ez-Zornál rettenetesen belehúzott tegnap a szír kormányhadsereg. Meg az orosz-szír légipáros. Rengeteg kalifátusista lator hagyta ott a fogát a várostól nyugati irányban beindult leszámolásban.
A szír hadsereg két gyalogos és egy tankzászlóaja, valamint a különleges erők négy százada tegnap elfoglalta Madhir települést a kalifátusistáktól. Ez közvetlen szomszédságában van a Jira légibázisnak. Az pedig Raqqához van közel. Megfigyelők ebből arra következtetnek, hogy akár néhány napon belül megindul a Tabqa-gát kalifátusistái elleni, a kurdokkal közösen kivitelezendő kormányoffenzíva.
Észak-Hama tartományban a dzsidisták Souran és Taybat Al-Imam nevű fészkeit ostromolják a kormánycsapatok.
Palmürától északkeletre a Al-Mashbad dombság utolső kalifátusista állásaiból is kiverték tegnap a latrokat.

Daraa-környékén is zajlik a kormányerők latorirtó akciója, de igaz ez szinte minden frontra.

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.