Felkerekednek! Csak el innen…

Elegük van abból, ami itt folyik: ők hagyják el elsőként Magyarországot

A fiatalok fele szerint az elmúlt egy évben nehezebbé vált a továbbtanulás – derül ki a K&H fiatalok jóléti indexéből. A felmérés szerint az aktív keresők sem látják pozitívabban a jövőjüket: mindössze 26 százalékuk lát előrelépési lehetőséget jelenlegi munkahelyén, 43 százalékuk szerint azonban ez nem reális forgatókönyv. A külföldi munkavállalásról a diákok és az aktívan dolgozók véleménye jelentősen eltér.

Bár egyre több gazdasági ágazatot sújt a munkaerőhiány, a fiatalok közül mégis kevesen – mindössze 11 százalék – számít a munkanélküliség csökkenésére, míg a növekedésére 44 százalékuk voksolt. A kutatás a 19-29 éves fiatalok (aktív dolgozók és nappali tagozatos, felsőoktatási hallgatók) munkával és továbbtanulással kapcsolatos véleményét mérte fel.
Az aktív keresők közül minden második fiatal érezte stabilnak a munkahelyét, viszont csak 26 százalékuk gondolta úgy, hogy könnyen találna új állást magának- derült ki a K&H fiatalok jóléti indexéből.A férfiak optimistábbak, 34 százalékuk szerint menne könnyen új munkaviszony létesítése, szemben a nők 16 százalékos arányával. Annak ellenére, hogy félnek a munkanélküliség növekedésétől és az álláskereséstől, az aktív keresők közül rekord kevesen gondolkoztak azon, hogy külföldön próbáljanak szerencsét.
Irány külföld?
Az aktív dolgozók közül 2016 végén voltak a valaha mért legkevesebben (mindössze 19 százalék), akik Magyarországon kívül keresnének új állást maguknak. Az aktív keresők közül leginkább az ország keleti (29%) és nyugati (23%) részében nyitottak a külföldi munkára, a fővárosból ellenben mindössze 5 százalék menne külföldre.

A diákoknak viszont több mint a fele, 54 százaléka vágna bele az álláskeresésbe külföldön. Ez az arány 2012 végén volt utoljára ennél magasabb.
A külföldi munkát segíti, hogy a felmérés szerint a fiatalok közel 70 százaléka beszél legalább egy idegen nyelvet, 33 százalékuknak pedig van egy középfokú nyelvvizsgája. A diákok ennél is jobban teljesítenek a nyelvtanulás tekintetében: 88 százalékuk beszél valamilyen idegen nyelven, és közülük minden második diáknak van legalább egy középfokú nyelvvizsgája is.
A diákok 2016 negyedik negyedévében is optimistábbak voltak: 33 százalékuk gondolta azt, hogy könnyen tudna itthon állást szerezni, szemben az aktív keresők 26 százalékos arányával. A diákok 64 százaléka azt tanulja, ami érdekli is, viszont a megkérdezettek több mint fele (51 százaléka) azt is mondta, hogy az elmúlt egy évben nehezebbé vált a továbbtanulás, mindössze 9 százalékuk volt optimista ezen a téren.
Nincs előrelépés?
Az előző negyedévek eredményének megfelelően a dolgozó fiatalok közül továbbra is kevesen, mindössze 36 százalék érzi azt, hogy megbecsülik a munkahelyén. Hasonlóképpen negatívan vélekednek a fiatalok a munkahelyi előrelépésről is: bár a megkérdezettek közel fele (48%) kifejezetten szereti a munkáját, fejlődési és előrelépési lehetőséget mindössze minden negyedik fiatal lát maga előtt. Előmenetel tekintetében továbbra is a férfiak a bizakodóbbak: közel kétszer több az optimista férfiak aránya, mint a nőké – derült ki a felmérésből.
(privatbankar)
Bal-Rad komm: Még néhány év, és stabilizálódik a helyzet. Már közel hétszázezren dolgoznak a gyarmattartók valamelyik anyaországában. Ez pedig bőven meghaladja az itthoni aktív korúak 13 százalékát. A grafikont elnézve a 2015-ös “majdnemcsúcs” óta csökken a menekülési hajlandóság. A valószínűsíthető ok: a rátermettek már elmentek! Már csak a diákok és néhány alkalom szülte tervez menekülést! Még néhány esztendő, és nulla lesz a mutató! Akkor már csak az öregek, deviánsok és a cigányok maradnak!
“…a dolgozó fiatalok közül továbbra is kevesen, mindössze 36 százalék érzi azt, hogy megbecsülik a munkahelyén…”
-Bizony! Ez már nem a szocializmus!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.
Kategória: HÍREK | A közvetlen link.

Felkerekednek! Csak el innen… bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Csable szerint:

  Lassan nem lesz hová menni, mert mindenütt csak a téboly lesz…

 2. NSP szerint:

  Jópofa dolog a statisztika. Van pl. száz fiatal, annak 90%-a elmenne. Ez azt jelenti, hogy 90 tervezi az áttelepülést. Elmegy ötven, a többi meggondolja magát. Marad 50. Az újakkal együtt már “csak” mondjuk a maradék ötvennek csak a 20 %-a akar elmenni. Tehát a statisztikai arányok látványosan javultak! Még akkor is, ha a teljes 20% elmegy.

 3. zz szerint:

  Kossuth Lajos is megmondta mindnyájunknak el kell menni !!

  Azért mert itt nincsenek bérek…. vállalkozási lehetőségek ,egész egy nagy mese a habbal
  Ha valahol szar bérek vannak és nincsenek kitörési lehetőségek akkor nincs álom(Kánaán…) , nincs miért küzdeni akkor az a vidék elnéptelenedik …
  Tehát Pénz nélkül mulatni bajos

 4. RANGER48 szerint:

  Orbán hatalmas öngólja.Most már azok is egy táborba verődtek Orbán ellen, akik eddig ellenségek voltak.Nem működik neki az oszd meg és uralkodj szisztéma.Jövő héten is folytatódik a most már kimondottan Orbán ellenes tiltakozó hullám.Már nem csak a CEU-ról szól a dolog, hanem jóval többről…a CEU csak egy katalizátor.

  “– Viszket a tenyered? Mosd meg és nyújtsd oda Felebarátodnak. Ha már húsvét van – reagált a Facebook-on Pósfai Gábor, a francia multicég, a Decathlon magyar ügyvezetője. Szerinte Orbán beszédével az a baj, hogy aljasul előjön belőle az uszítás, a magyar emberek tudatos szembe fordítása. A CEU-párti, kormányellenes tüntetések folytatódnak a héten, kedden, csütörtökön és szombaton újra az Oktogonon, vasárnap pedig az Erzsébet hídnál.”

  http://www.borsonline.hu/aktualis/barmit-is-mondjon-orban-a-tuntetok-husvet-utan-sem-allnak-le/130654

  http://index.hu/belfold/2017/04/16/valasztasi_mozgalommal_ingatnak_meg_orbant/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.