Duzzad az út szélén hagyott tömeg

 

 

 

Ma is az út szélén

A devizahiteleseknek csak egy igen szűk rétegét „mentette meg” a kabinet

Megmentjük a devizahiteleseket! Senkit nem hagyunk az út szélén! Ilyen és hasonló szlogenekkel keltett hiú reményeket a hitelkárosultakban a 2010-es kormányváltást követően az Orbán-kormány.

Akkor sokan még hittek is bennük, hiszen a szociálliberális koalíció nyolcéves országrombolását követően úgy tűnt, egy valóban nemzeti kormány került hatalomra. Ígéretekben nem is volt hiány, azoknak viszont csak töredékét tudták, illetve akarták teljesíteni – sok egyéb mellett a devizahiteleseket sem mentették meg. Jól mutatja ezt, hogy a napokban megjelent jegybanki statisztika szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ajánlására reagálva a devizahitelt nyújtó bankok a megkeresett 72 ezer bajban lévő, azaz fizetésképtelen ügyfél közül alig négyezerrel tudtak megegyezni a további törlesztésről. A jegybank szerint az adósok harmada nem hajlandó együttműködni a tartozás átütemezésében. Ennek logikus következménye, hogy jelentősen emelkedni fog a követeléskezelőknek átadott ügyek, s ezzel a végrehajtások, kilakoltatások száma.
Mindez azt mutatja, hogy a kormány ígéretével szemben szó sincs arról, hogy valóban megmentették volna a devizahiteleseket. Pedig szakértők több olyan lehetőséget is felvázoltak, amelyek megoldást jelenthettek volna a problémára. A közgazdasági és jogi diplomát is szerzett, korábban az Egyesült Államokban befektetési bankárként dolgozó Róna Péter bebizonyította, hogy a devizahiteles szerződés hibás termék, így ezek a szerződések semmisek. Vagyis e logika szerint vissza kell állítani az eredeti állapotot, azaz a felvételkori árfolyamon kell visszafizetni a hitelt. De más megoldást is felvázoltak a pénzügyi szakemberek: Surányi György korábbi jegybankelnök, Barta György közgazdász és Tomas Spurny (egy időben a CIB Bank vezére) például 2011-ben felosztotta volna az ügyfél, a bank és az állam között az árfolyamveszteség okozta jelentős terheket. A kabinet és a jegybank akkori vezetése azonban nem volt vevő az ötletre.
Bár a kormány több módszert is kidolgozott – kedvezményes árú végtörlesztés, árfolyamgát –, ezek csak részben jelentettek megoldást a problémára. A végtörlesztés során a tehetősebbek kedvezményes árfolyamon szállhattak ki a devizahitelből, akár forinthitel felvételével is. Az árfolyamgát rendszerébe belépők tartozása viszont csak minimálisan csökkent, az ezt a megoldást választók mindössze haladékot kaptak a törlesztésre. Éppen mostanában jár le a számukra biztosított moratórium, s várhatóan tízezreknek emelkedik majd a kedvezményes törlesztőrészlete.
Vagyis egy szűk, kedvezményezett csoport kivételével gyakorlatilag senkit nem mentett meg a kormány. A bankok elszámoltatása és a forintosítás során visszafizettek ugyan valamekkora összeget a bajban lévőknek, ez azonban csak töredéke volt a forint gyengülése miatt elszenvedett árfolyamveszteségnek. A szép az egészben az, hogy a forint gyengüléséhez jelentős mértékben hozzájárultak a kabinet, illetve a jegybank tudatos gazdaságpolitikai lépései. A közgazdászok egy része szerint egyébként is téves gazdaságpolitika okozta tehát a devizahiteles-terhek növekedésének jó részét. Vagyis a kormány e politika következményeit a devizahitelesek nyakába varrta, majd ígéretei ellenére az út szélén hagyta a bajban lévőket.

Ami igazán vérlázító, hogy a forintgyengítés eredményeként a jegybanki mérlegben keletkezett százmilliárdokat Matolcsy György MNB-elnöknek eszébe sem jutott visszafizetni a devizahiteleseknek, a kormány pedig az ő igényei szerint átszabott jegybanktörvénnyel asszisztált ehhez. Tulajdonosi jogaival nem élve hagyta, hogy Matolcsy a forintgyengítésből bezsebelt 267 milliárd forintból – amely összeg nagyobb, mint a magyar felsőoktatás teljes finanszírozása – jegybanki alapítványokat hozzon létre azzal a céllal, hogy megreformálja a hazai közgazdasági oktatást.
Magyarázat persze bőven akad. A kormányzati retorika szerint nem volt jogi lehetőség a bankokkal szembeni keményebb fellépésre. Pedig az elmúlt időszak intézkedéseit áttekintve világos, hogy a fennálló jogi környezet a legkevésbé sem zavarta a törvények megfogalmazásakor a kabinetet, ha valamit keresztül akart vinni. Sokkal inkább arról van szó, hogy bár szavakban erőteljesen multiellenes a kormány, valójában nem mer szembeszállni a nagy, tőkeerős vállalkozásokkal – különösen, ha mögöttük egy-egy tekintélyesebb ország áll. Kiemelten igaz ez a nemzetközi bankokra.

Kérdés, milyen mélyen maradt meg azokban a százezrekben a be nem teljesített ígéret, akik jelenleg éppen az emelkedő törlesztőrészleteket igyekeznek kigazdálkodni a családi költségvetésből, illetve akiknek a feje fölül most árverezik el a tetőt. Az is kérdés, hogy a jelenleg a polgári szabadságjogokért az utcán tüntetők és a devizakárosultak képesek lennének-e összefogni. Mert ha igen, akkor van esély a változásra.
(mno)
Bal-Rad komm: “… A közgazdászok egy része szerint egyébként is téves gazdaságpolitika okozta tehát a devizahiteles-terhek növekedésének jó részét. Vagyis a kormány e politika következményeit a devizahitelesek nyakába varrta, majd ígéretei ellenére az út szélén hagyta a bajban lévőket…”
-Deviza-vagy forint alapú hitel?-teljességgel mindegy! Bármelyiket hozzuk fel példa gyanánt, a hitelfelvevők bukása kódolva volt az EREDENDŐEN BŰNÖS “GAZDASÁG”-ÉS TÁRSADALOMPOLITIKÁBA!
Az ok az ország GAZDASÁGTALANSÁGA! Az önálló, NEMZETI GAZDASÁG HIÁNYA!
Ezt a 2008-as pénzügyi-majd az azt követő gazdasági-krízis világosan megmutatta. A magyar forint gazdasági háttér/alap nélkül a spekulánsok játékszere volt, és ma is az!
A 2008-as krízis egy gazdaságilag teljesen kiszolgáltatott Magyarországra csapott le kíméletlen erővel. Munkahelyvesztések, munkajövedelemvesztések. A magyar kisembereket elképesztő veszteségbe sodorva! Hogy ez mennyire volt szándékos, vagy tudatos? Ezt bizonyítani senki nem képes, viszont az előre látható volt, hogy egy grimbusz komoly csapást fog mérni a hitelfölvevőkre.
A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA ELTELT IDŐSZAK MINDEN KORMÁNYA FELELŐS EZÉRT! Politikai maffiacsoportjaink közös bűne az ország gazdaságának TUDATOS FÖLSZÁMOLÁSA, MEGSEMMISÍTÉSE!
“…Megmentjük a devizahiteleseket! Senkit nem hagyunk az út szélén! Ilyen és hasonló szlogenekkel keltett hiú reményeket a hitelkárosultakban a 2010-es kormányváltást követően az Orbán-kormány. Akkor sokan még hittek is bennük…”
-Ezeknek a szlogeneknek-bizton kijelenthetjük-DÖNTŐ SZEREPÜK VOLT A FALKAFORRADALOM DIADALÁBAN, Döbrögi mennybemenetelében.
“…egy szűk, kedvezményezett csoport kivételével gyakorlatilag senkit nem mentett meg a …”-horda!
BIZTON KIJELENTHETJÜK AZT IS, HOGY NEM IS AKARTA! Az út szélén hagyta a bajban lévőket.
“…Kérdés, milyen mélyen maradt meg azokban a százezrekben a be nem teljesített ígéret, akik jelenleg éppen az emelkedő törlesztőrészleteket igyekeznek kigazdálkodni a családi költségvetésből, illetve akiknek a feje fölül most árverezik el a tetőt. Az is kérdés, hogy a jelenleg a polgári szabadságjogokért az utcán tüntetők és a devizakárosultak képesek lennének-e összefogni. Mert ha igen, akkor van esély a változásra…”
-Nos! “A polgári szabadságjogokért” tüntetők SOHA NEM LESZNEK HAJLANDÓAN LEMONDANI A JOGAIKKAL JÁRÓ KIFOSZTÁS LEHETŐSÉGÉRŐL! Hiszen elődeik csinálták meg EZT A RENDSZERT! Csakhát Döbrögiék kiénekelték a szájukból a sajtot!
“EZEK” a tüntetők már kivillantották a foguk fehérjét a Kossuth–téren sátorozó nyomorultak eltüntetésének vágyait hangoztatva!
Nem szabad ugyanakkor elfeledni: “EZEK” a polgári szabadságjogokért tüntetők meg sem nyikkannak a tákolmányból kihagyott szociális jogok miatt! “ŐL” CSAK DÖBRÖGI ELLEN TÜNTETNEK! “CSAK” a CEU-mellett!
Max. nyolcvanazren!
A hitelcsapdában viszont minimum tízszer annyian vergődnek! Csakhát ennek a tömegnek annyi pénze sincs, hogy összejöjjön. Ellentétben a “polgári szabadságjogokat” féltő antidöbrögista pesti belvárnéppel.
A pénztelen és mozgásképtelen hitelkárosultak MOST MÉG CSAK A SAJÁT HÁZUKAT ROBBANTGATJÁK, GYÚJTOGATJÁK!
MOST MÉG!
Ám ha az otthonvédő csoportok végre összefognának! NYOLCSZÁZEZER MAGYART KÉPVISELVE!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.
Kategória: OTTHONVÉDELEM | A közvetlen link.

Duzzad az út szélén hagyott tömeg bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Köves István szerint:

  AKI HALLJA, ADJA ÁT 1956 – 2018!!!

  A DEVIZAHITELTŐL TRAGIKUS HELYZETBE KERÜLT 1,5 MILLIÓ CSALÁD VÉLEMÉNYE! = MIN. 3 MILLIÓ SZAVAZÁSRA JOGOSULT ÁLLAMPOLGÁR 2018-BAN!

  EZ MÁR,NEM IS DEMOKRÁCIA! HAZA ÁRULÁS, NÉPELLENES BŰNTETT. Teljes mértékig tudatosan a bankok mellett már BIZONYÍTOTT kormányzati és politikai együttműködéssel! Első számú felelős ma már: Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke!
  Ezért nem várhatunk a jelenlegi rendszerben konkrét segítség! Ezt kizárólag csak a 2018-as rendszerváltozást biztosító választást követő SZAKÉRTŐ KORMÁNNYAL LEHET ELÉRNI.
  Tudomásul kell vennünk, hogy a jogi diplomával rendelkező Orbán Viktor se hülye, csak bűntárs! Ő, valamint minden bűntársa, szakértője tisztában van és ismeri mindazokat a tényeket, írott és íratlan törvényeket, szabályokat, amikkel már mi is rendelkezünk ügyvédeink, szakértőink eredményességének köszönhetően.
  Viszont ha Orbán Viktor és bűntársai ezt elismerik, és igazságot, teljes körű anyagi, erkölcsi kártérítést biztosítanak a számunkra, akkor automatikusan megítélik önmaguk részére az ÉLETFOGYTIG TARTÓ BÖRTÖNT TELJES VAGYONVESZTÉSSEL! HAZAÁRULÓK!!!

  You Tube – Mácsai Pál: „DICSŐSÉGES NAGYURAK…!”
  ——————————————————————————————————-

  Hazánk illetékesei orbán viktor miniszterelnök vezetésével jelentős mértékben érdekeltek a bankok bűnös tevékenységének a lehetőségeik szerinti legalizálásában. Korábban nem mertem volna le írni, hogy ebben jelentős mértékben anyagilag is érdekeltek! Az MNB forintosításí akciója egyértelműen ezt a legfelsőbb szintű bűncselekményt bizonyítja. A NEM LÉTEZŐ DEVIZÁT FORINTOSÍTOTTÁK! A “DEVIZA HITELESEK” FORINT MILLIÁRDJAIT ELLENŐRIZHETETLENÜL SZÉTOSZTOTTÁK!!! Egyértelműen és világosan mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy orbán viktornak és bűntársainak személyes büntető jogi érdekük a jelenlegi viszonyok fenntartása, a bankok védelmének a biztosítása. Ezért a velük történő tárgyalásoknak semmi értelme. Csak időhúzás és még több tragédia a devizás családoknál. Ezért lenne rendkívül fontos MINDEN DEVIZÁS CSALÁD ÖSSZEFOGÁSA, EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK A LÉTREHOZÁSA A 2018-AS VÁLASZTÁSOKRA! 1,5 MILLIÓ CSALÁD KÉT TAGGAL ÉS EGY BARÁTTAL TÖBB MINT HÁROM MILLIÓ SZAVAZATOT EREDMÉNYEZNE. EZZEL A TÖMEGGEL MÁR LEHETŐSÉGE LESZ EGY ÚJONNAN MEGALAKULÓ SZAKÉRTŐ KORMÁNYNAK A DEVIZÁSOK TELJES ANYAGI ÉS ERKÖLCSI KÁRTÉRÍTÉSÉRE EGY FÜGGETLEN ÉS IGAZSÁGOS ÜGYÉSZI VIZSGÁLAT ÉS BÍRÓSÁGI ÍTÉLET UTÁN!!!

  • vitorla123 szerint:

   A deviza hitelezés közönséges csalás volt.Senki egy forint devizát nem látott.Az egész tranzakció forint alapon történt.Egyszerű adják vissza pénzt és a lakásokat mi is visszaadjuk.Basszák meg. Ezzel minden a helyére kerül.Más bankoktól olcsón veszünk fel hitelt és veszünk másik lakát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.