Kilakoltatási cunami előtt

tuzokol1

 

 

 

Bedőlt devizahitelesek: tömegeket adhatnak végrehajtók kezére a bankok

Még mindig nagy gondban vannak a fizetni ma sem tudó vagy már a végrehajtási szakaszba jutott devizahitelesek. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi közlése szerint 144 ezer a bedőlt hitelesek száma, s az ő megsegítésükre bocsátott ki ajánlást a bankok számára, melyben személyre szabott megsegítést is javasol. Ugyanakkor sokak számára az ez út is járhatatlan – állítják a Profit7.hu-nak nyilatkozó szakemberek.

Az MNB ajánlása elsősorban arra tesz kísérletet, hogy a hitelezők törekedjenek a nehéz helyzetbe került ügyfeleikkel megállapodásra jutni tartozásuk rendezése érdekében – mondta Barabás Gyula, a Széchenyi Hitelszövetség elnöke. Úgy fogalmazott: szinte valamennyi, pénzügyileg problémás ügyfelüket majdnem azonos tartalommal bíró levélben tájékoztatják elméleti lehetőségeikről. Azért nevezhetjük csak elméleti lehetőségnek, mert általában az első megkeresés szinte kizárólag általános megoldásokat javasol akkor is, ha erre az adós nem is jogosult. Az esetek döntő többségében az ingatlan értékesítése szerepel az első helyen, ezt követően a Nemzeti Eszközkezelő (NEK) programját említik, illetve a családi csődvédelmet, azaz közismertebb nevén a magáncsőd intézményét. Erre vonatkozóan a legnagyobb az ügyfelek elutasítása, szinte fel sem merül senkiben ez a program.
Sajnálatos módon az ajánlásban megfogalmazott szerződések átalakítása, ami figyelembe venné az árfolyamveszteségből adódó részleges banki teherátvállalást, az ajánlatok egyikében sem található meg. Az is feltűnő, hogy néhány nagy kereskedelmi bank látványosan utasítja el a NEK programban történő adósi részvételt. Bár erre a törvény szerint lehetősége van – üzletpolitikai mérlegelése, döntése alapján -, a kikényszerített végrehajtási eljárások azonban soha nem tudják biztosítani a teljes megtérülésre vonatkozó hitelezői elképzelést.
Az elnök emlékeztetett arra, néhány hónappal korábban egy hitelezői konferencián a pénzintézetek leginkább a követelés értékesítésében vagy a végrehajtási eljárásokban látták a megoldást, ezzel vezetve ki a rossz hiteleket a portfólióból. Mindez azt feltételezi: a legritkább esetben kerülhet sor arra, hogy egy új szerződésben, egy alacsonyabb tőkeösszegre vonatkozó megoldással találkozzanak a ma még bizonytalan helyzetben lévő hiteladósok. Az is tény, hogy számos esetben a végrehajtás elindítása az ügyfelek irányába egy olyan hitelezői nyomásgyakorlás, ahol más nem következhet be, mint az ingatlan értékesítése.

kes

Ezt követően arra még találunk példát, hogy a további tartozástól a pénzintézet részben vagy akár teljes egészében is eltekintsen, ugyanakkor a végrehajtási összegek jelentős mértékű megfizetése elkerülhetetlen. Erre vonatkozóan a jogalkotónak lennének feladatai, nevezetesen az, hogy ilyen esetekben egy egyszeri, a jelenleginél jóval alacsonyabb díj megfizetése mellett fejeződhetne be a végrehajtási eljárás. Jelen esetben a felszámított díjak a végrehajtási eljárás valós költségeitől távol vannak, azok túlzóak és aránytalanok – állítja Barabás Gyula.
A Széchenyi Hitelszövetkezet elnöke kiemelte, a jegybank ajánlása nem tekinthető kötelezésnek, ugyanakkor ennek be nem tartását bírságolás követheti. Sokan vitatkozhatnak azon, hogy az ajánlásban foglaltak szükséges vagy elégséges mértékben járulhatnak hozzá a lakosság pénzügyi konszolidációjához, az abban rögzített alapelvek megfelelnek-e a jegybanki céloknak, nevezetesen az otthon megtartásának, illetve az adósok életük végéig tartó végrehajtási eljárásának elkerülésének.
Ajánlás és valódi megoldás
„A jegybank ajánlása olyan, mintha nem akarna tudomást venni a valóságról. A 144 ezer bedőlt, és még ennél is több, bedőlés szélén lavírozó hitel a társadalom számára kifizethetetlen. Ugyan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által a Bankszövetség számára a fizetésképtelen adósokkal történő megegyezéshez ajánlott feltételek racionálisak, ám nem teljesíthetőek. Racionálisak, mert azt próbálják előírni, hogy az emberektől a tartozásuk kapcsán csak annyi pénzt vehessenek el a bankok törlesztőrészlet címen, amennyi nem veszélyezteti a megélhetésüket. Ezzel együtt csak annyira nyújthassák meg a futamidőket, hogy a nyugdíjas évekbe ne lógjon bele. Véleményem szerint ugyanakkor ez így kivitelezhetetlen” – fogalmazott Bertha Szilvia,a Munka Becsülete Alapítvány elnöke.
„Értem én a jó szándékot, csak álmodozás helyett a valósággal kellene szembenézni: a mai keresetekből, a mai vagyoni helyzetben, a társadalom egyszerűen nem tudja kifizetni azokat az összegeket, amiket a bankok követelnek rajtuk” – fogalmazott. Számszakilag, fizikailag képtelenség. A bedőlt hitelek a GDP öt százalékát teszik ki, ez a költségvetéshez viszonyítva annak mintegy tíz százalékát jelenti. Ezek csak a bedőlt hitelek. S a lakosságtól elszívott forrásoknak a gazdaságra gyakorolt hihetetlenül fékező hatásáról még nem is beszéltünk.
Az alapítvány elnöke elmondta, a kölcsönöket jellemzően a 30 év felettiek vették fel. Ennek nagyjából 10 éve (7-11), így ők most 40 év felettiek. A bankok az elszámolást követően jellemzően az eredetileg felvett összegek másfél-kétszeresét (néha még ennél is többet) tartják nyilván és követelik tőketartozásként most, ennyi év törlesztés után is. Ha az eredeti konstrukcióban, 20-30 évekre tudták vállalni az adósok az eredeti összeget, akkor annak kétszeresét, zömében kedvezőtlenebb kereseti helyzetben vajon hány évre tudják vállalni? Hiszen 25 év múlva nyugdíjasok lesznek. Tehát, többszörös tartozást kellene nagyjából az eredetivel megegyező futamidővel, az esetek nagy részében hasonló, vagy kisebb törlesztőrészletek mellett visszafizetni. Ez számszakilag képtelenség – fogalmazott.
Felmondott hitel és a banki tárgyalókészség
“A pénzintézetek valóban megkeresik az adósokat ajánlataikkal. Viszont felmondott hitelek esetén erre tapasztalatom szerint, az általam ismert ügyekben nem került sor. A fel nem mondott hitelek esetén a pénzintézetek egy levelet küldtek ki az ügyfelek részére, és az ügyfél a levélben felsorolt megoldási módok közül választhat. Tapasztalatom az, hogy a pénzintézetek többsége a tárgyal az ügyfelekkel, ám a lehetőségeket behatárolja az ügyfél mozgástere” – fejtette ki Orgován István, ügyvéd. Hozzátette, ha az adóssal nem tudnak egyezséget kötni és az ügyfél nem tud fizetni, a pénzintézet engedményezheti a követelést egy követeléskezelő cég részére, amellyel ismételten meg lehet állapodni egyedi feltételek alapján. Abban az esetben, ha az adós nem tud fizetni és engedményezésre sem kerül sor, akkor a pénzintézet végrehajtási eljárást kezdeményezhet az ügyféllel szemben. Fontos azonban azt is tudni – fejtette ki az ügyvéd -, hogy az adós még a végrehajtási eljárás alatt is megegyezhet a pénzintézettel.
Számos eset van, amikor a bankok tízmillió forintos hitelre háromszor annyit kérnek vissza. Ezt azért tehetik meg Orgován István szerint, mert egyfelől a hitelek futamideje az esetek jelentős részében tíz évet meghaladta, másfelől pedig a visszafizetendő összeg nagyságát a drasztikus árfolyamemelkedés is befolyásolta. Szerinte megoldás az lenne, ha a pénzintézetek a nyilvántartott követeléseiket az adósok valódi teljesítőképességéhez igazítanák, mivel ebben az esetben lehetőség lenne arra, hogy az ügyfél ismételten teljesíteni tudjon.
Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára szerint az elszámolás után a jogorvoslati lehetőségek voltak az utolsó gátak, amely a bedőlt hitelesek részére még menedéket, vagy lehetőséget biztosítottak. Soha nem látott mértékben indultak el a végrehajtási eljárások. Egyértelmű, hogy a bankok már nem kívánják tovább kezelni a bedőlt rossz hiteleiket. A fizetni nem képes hitelesek részére az utolsó mentsvár a fent említett, 1/2016-os MNB-ajánlás, mely szorgalmazza a felek közötti megegyezést. Ám az ajánlatok elég sablonosak.
A szakember véleménye szerint kellő odafigyeléssel, illetve a hitelesek saját lehetőségeinek megvizsgálásával a bedőlt hitelek egy része még visszahozható. Nyilván a totális csődben szenvedők, ahol a tartozás már nagyságrendekkel meghaladja a fedezet értékét, az Eszközkezelőn kívül más lehetőség nem nagyon jöhet szóba még úgy sem, hogy a feltételrendszer ebben az évben megváltozott – mégpedig az adósokra kedvező módon.
A bankok a teljes hitelösszegre, illetve kamatokkal, késedelmi kamatokkal jelentősen felturbózott összegekre tesznek ajánlatokat. Abban az esetben, ha már 1-2 évi vagy annál hosszabb ideje gyűlik a kamat, ott mindenképpen egy jelentős engedmény kérése után vállalható bármilyen részletfizetés, vagy a hitel újragondolása. Sajnos az elszámolási törvény csaknem kétéves elhúzódása miatt a kamatok jelentősen megnövekedtek, így értelmetlen vállalni ezeket a pluszterheket. Nyilvánvalóan az egyezség keretében felhozhatóak a bank által elkövetett hibák, az úgynevezett adósmentős, adóscsapda intézkedések, az indokolatlan szerződésmódosítások, a kamatos kamatozás. Ezeket a hibákat mindenképpen érdemes újragondolni, a tárgyalási alapba beletenni. Adott esetben most már egy bővebb lehetőséget kihasználva a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulni az egyezség létrehozása érdekében. Ezt az eljárást azoknak is ajánlják, akik már pert indítottak a bankjuk ellen

Kovács László leszögezte, az egyezséget folyamatosan kell kérni, akár többször is, de nyilvánvalóan az a jó, ha a hiteles is kellő munícióval felszerelkezve fog bele egy egyezségi alkuba. A bankok mindenképpen tisztítani szeretnék a portfóliójukat, vélhetően jövő nyárig az összes bedőlt ügy, most mintegy 144 ezer ilyen jelzáloghitel, el fog jutni a végrehajtási szakaszba. Az alkut nem csak a jelzáloghiteleseknek, hanem az egyéb tartozásokkal rendelkezőknek is érdemes kezdeményezniük. A végrehajtási cunamit meg kell akadályozni. Egyelőre más kormányzati intézkedés nem látszik a láthatáron, így ebből még jelentős humánkatasztrófa is kialakulhat – fogalmazott.
(profit7)
Bal-Rad komm: “…más kormányzati intézkedés nem látszik a láthatáron, így ebből még jelentős humánkatasztrófa is kialakulhat…”
-Ami pedig lehetséges, az bizony előbb-utóbb bekövetkezik! Qrmányunk nagyon belefeledkezett a bőnyi tragédia “szélsőjobbos-oroszvarázsos” hangulatába! Pedig LEHETSÉGES AZ ESETNEK MÁS ÜZENETE IS! Pl.-talán két esztendeje-az atv. “betelefonálósában” MÁR ÜZENT egy földönfutóvá teendő magyar!
De hát “…más kormányzati intézkedés nem látszik…”-így aztán lesz ami lesz!
PEDIG TRAGÉDIA LESZ!
Ugyanakkor az otthonvédő mozgalmak magatartása semmiképpen sem kerülhető meg! Tisztelet a kivételnek-a legtöbb ilyen szervezet kizárólag öncélú, magamutogató-ám semmiféle eredményre nem vezető-akciói csak rontanak a helyzeten. Összefogásra-együttműködésre képtelen csoportok kicsinyes torzsalkodásai egymással!-nem éppen sikert igérő dolog! MINTHA EZEN TÉMÁBAN IS POLITIKAI PECSENYESÜTÖGETÉS TÖRTÉNNE!
Ami qrmányunknak tökéletesen megfelelő állapot! Mindaddig, amíg a dolgok el nem durvulnak!
Pedig van megoldás! Az otthonvédelem területén elég sok értelmes ember ténykedik! Ráadásul azért a qrmány is érzi a dolgokban rejlő veszélyeket!
Talán ha az értelmes emberek összefognának, és javaslatot dolgoznának ki a qrmány és a bankok felé! Ez pedig csak szándék kérdése!
Valójában ugyanis szétszabdalt hőzöngéseket lát csak a hatalom, amivel tényleg nem is tud mit kezdeni. Másik oldalról pedig a kenyéradó bankok szorítják rá akaratukat qrmányra, állampolgárokra egyaránt!
Sehol egy értelmezhető, konstruktív-alternatív elképzelés az otthonvédők részéről. CSAK KULLOGÁS AZ ESEMÉNYEK UTÁN!

 

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.
Ha tetszett ez a cikk, oszd meg és/vagy kommentáld a cikket a facebookon, twitteren, hozzászólásokban nagyobb médiafelületeken.
Facebookon: Balrad.com, a Twitteren: @Balradcom
Támogasd a Bal-Rad munkáját pénzadományoddal postai küldemény formájában,
Molnár Erzsébet 2747 Törtel, Petőfi-ut. 12.

vagy paypal utalással:
Kategória: OTTHONVÉDELEM | A közvetlen link.

Kilakoltatási cunami előtt bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. varga istván szerint:

  ne legyetek naivak–az emberek önzö szarkupacok-mocskos fogyasztoi zombik–fiatalok pedig pláne önzö dögök igy ugyan kit fog érdekelni ha pár százezer embert szemétdombra dobnak?–föleg hogy érezhetö béremelést kapnak

  • "Szélsőjobb" :D szerint:

   Kiktől kapnak béremelést?
   A sok csődbement kisvállalkozótól?
   Mert a magyarországi munkahelyek 60%-át mi adjuk, nem a multik!

 2. egy paraszt szerint:

  Biztosan így akarnak betelepülőket fogni a megbukott ócsai “kormányzati” lakóparkba!
  Pedig ott sok az üres ház, kerttel!
  Szép házak!
  Jó sokba is kerültek az adófizetőknek!
  Több mint 30 millióba darabonként!

  Aztán még vándorgólyák sem lakják! Meg még hátrányos helyzetűek is csak páran!

  Milyen is az életkörülménye annak, akinek ez az elmeháborodott ötlete volt?
  melyik másik elmeháborodott ötlete vitte az embereket az eladósodási spirálba?
  Neki sincsenek megélhetési problémái!
  Csak a mindennapi robotolást végző kisembernek!

  Jól van ez így?

 3. "Szélsőjobb" :D szerint:

  Otthon melege program Fidesz módra – Utca sarkokon hordókban égő tűz, körülöttük egy csomó fedélnélküli éhes, fázós és rongyos ember.

  • egy paraszt szerint:

   “Senkit nem hagyunk az árok szélén!”

   Nem is, sokakat belelöktek az árokba!
   Sőt, nem árokba!

   Egyből sírgödörbe!

   • "Szélsőjobb" :D szerint:

    Azért kíváncsi lennék rá, ha a hajléktalanok ezrei, az otthonvédő egyesületekkel, a Fidesznek nem betagozódott álszakszervezetekkel (rohadt kevés van belőlük), a Munkáspárt, a JOBBIk és a velük szimpatizáló szervezetek így egységesen kimennének tüntetni, milyen pofát vágna nem csak Orbán, de a liberálisok is.
    Na akkor hogyan kommunistáznának, vagy fasisztáznának?
    Ki lenne a “kommunista-fasiszta” nekik?
    A hajléktalanok, meg a szakszervezetisek?

    Szép mutatvány lenne, amikor a periférián tengődőket, és a bérrabszolgákat, meg a nyűglődő magyar kisvállalkozókat kezdenék el hazaárulózni, meg kommunista-fasisztának kikiáltani.

    Mondjuk a Habony és az Andy Vajna féle “produkciós irodák” ezt is megoldanák. – Csak akkor közröhej tárgyává válnának.

    Orbán pedig semmi mástól nem fél, mint a röhejessé válástól – az minden diktátor rémálma – ők azt szereti (és várják is el), ha rettegve “tisztelik” őket. Ha kiröhögik az ilyeneket, abba szó szerint belerokkannak. (Lásd: meztelen a király “szindróma”)

    Orbánról: A törpe akkor is csak egy törpe marad, ha a hegy tetejére áll is fel.

    Orbán pedig szó szerint egy “lelki törpe”. – Soha nem fog nagy államférfi lenni, hiába igyekezik magáról ilyen portrét festeni-festetni az udvaroncaival.

    Nagy ember (államférfi) az, akit a történelem és a szélesebb rétegek is annak ismernek el. Akit csak a nyaloncai dícsérgetnek, az csupán egy gnóm.

    • egy paraszt szerint:

     Azért a filmes szakma meg tudja sminkelni a képet, meg javítóan retusálni, a habony művek meg gondoskodna a kellő média háttérről.
     A karhatalom meg gondoskodna, hogy illetéktelenek ne fordulhassanak elő a tüntetésen!

     Ez az igazi “nemzethy” összedolgozás!

     A király meg hiába meztelen, ha manapság a múzeumi kincsek kikölcsönzési törvény elfogadásával, ráadásul még jogszerűen haza is viheti a szent koronát!

     • "Szélsőjobb" :D szerint:

      Jogszerűen nem, “csak” törvényesen.
      Jogokat Isten ad, törvényt pedig az gyárthat aki éppen regnál.

 4. Frank Freedman szerint:

  Már többször írtam arról, hogy valami “bibi” van az ún, “deviza”-“hitel” mutyiban!
  Nevezetesen az a “fecni” amiről a magukat bankárnak, az “El Quria” polgári kollégium kollégiumvezetőjének, (i)gazságügyminiszternek, országgyűlési képviselőnek, stb, stb-nek tartó ganéjhalmazok azt állítják, hogy az szerződés és “Senkinemtartottpisztolytafejedhezhogyaláírd” süket dumát mantrázzák nagyon jól tudják vagy rövidesen az Európai Bíróság leírja nekik, hogy az, mármint a szerződés nem is jött létre! A Nemzeti Civil Kontroll (GOOGLE) kiemelt híreiben fellelhető egy dr. Léhmann Györgyhöz köthető cikk, amely tartalmazza az EB idevonatkozó ítéletét!
  Kéretik, hogy a felszólalók, vagyis a véleménnyel élők olvassák el az ítélethez fűzött kommentárt és akkor nem mindenről O.V. gyalázása, hanem néha valami érdemi vélemény is olvasható lesz majd a “devizás-gyalázat”-ról szóló cikkekkel kapcsolatban!
  Egyébiránt a vélemény szabad és nem akartam senki se megbántani!
  Csupán arra tettem javaslatot, hogy a megoldás irányába próbáljunk elindulni és tájékozódjunk a témával kapcsolatban, mert hiszem, hogy rövidesen megtörténik az áttörés és végre kimondatik (SIC!) az igazság az ÍROTT MAGYAR TÖRTÉNELEM LEGNAGYOBB BŰNCSELEKMÉNYÉVEL KAPCSOLATBAN!

  • vitorla123 szerint:

   Mindig így gondoltam.” Aki mást tévedésbe ejt,tévedésbe tart és ezzel kárt okoz!”Ez valósúlt meg.Hány halálos áldozata is van ennek a gazemberségnek?Hány meg nem született magyar a következménye?Hány házasság maradt el ment tönkre?.Hány magyar fiatal vette a vándorbotot és választotta az angol,német,belga,amerikai nemzetiséget és felejtette el,hogy magyarnak született?Ugyanis Orbánék látták benne a nagy lehetőséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.